Την καθημερινότητα εκατοντάδων φορολογούμενων αλλάζει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα επιτυγχάνεται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές, βάζοντας έτσι φρένο στις συναλλαγές με μετρητά, ενώ οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να ανοίξουν επαγγελματικό λογαριασμό για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Παράλληλα η μισθοδοσία θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.

Ηλιας Χατζηγεωργιου

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, φοροτεχνικός και στέλεχος του φοροτεχνικού γραφείου Pantelis and Partners Tax & Accounting Specialsts εξηγεί στο newsbeast.gr ποιες δαπάνες θα μετρούν για το αφορολόγητο, ποιο είναι το ελάχιστο όριο που πρέπει να συγκεντρωθεί, τι ισχύει για τους συζύγους, ποιοι εξαιρούνται καθώς και τι θα γίνει με την συγκέντρωση των αποδείξεων.

Τι εννοούμε όταν λέμε πλαστικό χρήμα

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΚΑΡΤΕΣ

Όταν λέμε πλαστικό χρήμα εννοούμε όσες συναλλαγές γίνουν με την χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Για την ακρίβεια οι τρόποι πληρωμής που θα γίνονται δεκτοί ως τρόποι πληρωμής για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου είναι οι εξής:

Πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

Πληρωμή με χρεωστική κάρτα ( κάρτα αναλήψεων από ΑΤΜ ).

Πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα.

Μεταφορά μέσω e-banking και μεταφορά μέσω τραπεζικής εντολής.

Πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου

Από την άλλη πλαστικό χρήμα δεν θεωρείτε η χρήση εταιρικής κάρτας, η πληρωμή με ανάληψη και κατάθεση και η πληρωμή με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσοστό δαπανών που απαιτείται να έχει εξοφληθεί με τον τρόπο αυτό

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Το ελάχιστο ύψος που θα πρέπει να συλλεχθεί από το κάθε φορολογούμενο που φορολογείτε με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων είναι κλιμακωτά το εξής:

Για εισοδήματα από 1 έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 10%.

Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 15%.

Για εισοδήματα από 30.000 και άνω το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 20% με ανώτατο όριο το ποσό των 30.000 ευρώ αποδείξεων.

Για καλύτερη κατανόηση του θέματος μπορούμε να δώσουμε δύο παραδείγματα.

Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθό , θα πρέπει να μαζέψει 1.300 ευρώ αποδείξεις με την χρήση πλαστικού χρήματος.

Φορολογούμενος με εισόδημα 32.000 ευρώ από μισθό θα πρέπει να μαζέψει 4.400 ευρώ αποδείξεις με την χρήση πλαστικού χρήματος.

Ποιες δαπάνες λαμβάνονται υπόψη για το αφορολόγητο

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΛΕΦΤΑ ΧΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

Για το χτίσιμο ποσού που αναφέραμε πριν λαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες (τρόφιμα, ξενοδοχεία, ρουχισμός, εκπαίδευση, μεταφορές, ένδυση, σούπερ μάρκετ κλπ) συμπεριλαμβανομένων και των λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

Εξαίρεση αποτελούν οι δαπάνες για αγορά μέσων μεταφοράς (Ι.Χ., δίκυκλων κλπ), οι δαπάνες για αγορά ακινήτων, οι δόσεις αποπληρωμής δανείων, η αγορές επενδυτικών προϊόντων, τα ενοίκια και οι πληρωμές φόρων.

Επίσης οι δαπάνες για την υγεία, εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς, αγορές φαρμάκων κλπ, δε θα λογίζονται στις αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου, όμως αποτελούν έξτρα φοροαπαλλαγή με την προϋπόθεση ότι θα έχουν πληρωθεί με την χρήση πλαστικού χρήματος.

Τι ισχύει για συζύγους

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Το ποσό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι ατομικό για τον κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος που έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και κάνει κοινή δήλωση. Σε περίπτωση που ο ένας υπερκαλύπτει το ποσό και ο άλλος όχι, το υπερβάλλον ποσό γίνεται να μεταφερθεί από τον ένα σύζυγο στο άλλο.

Τι θα συμβεί αν δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό

Αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό τότε επιβάλλεται παραπάνω φόρος ύψους 22% επί του ποσού που δεν έχει συλλεχθεί. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ εισόδημα πρέπει να συλλέξει όπως είπαμε και πριν 1.300 ευρώ αποδείξεις, αλλά συνέλεξε στο τέλος του έτους 800 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα πληρώσει παραπάνω φόρο ύψους 110 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται από την χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής

ΕΦΟΡΙΑ ΟΥΡΑ

Υπάρχουν δύο είδη εξαιρέσεων. Είναι οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την συλλογή αποδείξεων γενικά και οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων με πληρωμή μέσω πλαστικού χρήματος αλλά θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις με τον παλαιό τρόπο.

Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής με πλαστικό χρήμα είναι οι εξής:

Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.

Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.

Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων ( όχι τουριστικές περιοχές ).

Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού.

Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται γενικά από το μέτρο συλλογής αποδείξεων είναι οι εξής:

Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή

Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας

Οι φυλακισμένοι

Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα

Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάση ΣΑΔΦ με το κράτος που είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.

Ποιους αφορά το μέτρο

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όσους φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων και αφορά το εισόδημα από αυτή την πηγή και μόνο.

Αναλυτικότερα αφορά:

Τους μισθωτούς.

Τους συνταξιούχους.

Τους δικηγόρους με πάγια αντιμισθία

Όσους λαμβάνουν αμοιβή διαχειριστή Δ.Σ.

Τα «μπλοκάκια» που δεν έχουν εισόδημα από άλλες μισθωτές υπηρεσίες.

Όσους λαμβάνουν αμοιβή από παροχή σε είδος.

Όσους γενικά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Έχουμε υποχρέωση να κρατάμε τις αποδείξεις και τα αποδεικτικά πληρωμής

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα πρέπει να κρατάμε τα αποκόμματα των αποδείξεων ή όχι. Για την ακρίβεια η υφυπουργός οικονομικών χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή «κρατήστε τις αποδείξεις και βλέπουμε».

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ POS

Σταδιακά μέχρι το 2018 θα ανακοινώνονται οι επιχειρήσεις που θα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν σύστημα υποδοχής καρτών (pos). Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια σχετική ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σύστημα υποδοχής καρτών οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες με σχετική πινακίδα στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο της επιχείρησης ότι ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει με την χρήση κάρτας. Το πρόστιμο της μη ανάρτησης της σχετικής πινακίδας είναι 1.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που δε διαθέτουν σύστημα δεν είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να αναρτήσουν σχετική πινακίδα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ