Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Πρωτοβουλία «Ωρα Αποφάσεων» μετά την επιστολή που έστειλαν τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας στα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Η επιστολή πήγε στις ηγεσίες των ακόλουθων κομμάτων ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, Δημοκρατική Ευθύνη, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, και περιελάμβανε τις επτά θέσεις της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του νέου φορέα, όπως τις παρουσίασαν στην Πάτρα.

Αμέσως αντέδρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ένα οξύτατο σχόλιο, χαρακτηρίζοντας τα μέλη της «Ωρα Αποφάσεων», «”προσωπικότητες” χωρίς κοινωνική αναφορά» τα οποία «θέτουν όρους και προϋποθέσεις άμεσης διάλυσης των κομμάτων, πέραν του ότι αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας και της θρασύτητας είναι απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές».

«Ας διαβάσουν ψύχραιμα την πρότασή μας. Δεν θέσαμε ως εναρκτήρια προϋπόθεση τη διάλυση κομμάτων όπως τελείως παραπλανητικά και ψευδώς ισχυρίζονται οι δήθεν ανώνυμοι κύκλοι, αλλά ως αυτονόητη κατάληξη. Θα αναμένουμε τις επίσημες απαντήσεις των οργάνων των κομμάτων και των σχηματισμών», απάντησαν από την «Ωρα Αποφασέων»

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αγαπητέ/η Πρόεδρε,

Κάθε πολιτική πρωτοβουλία έχει περιεχόμενο και νόημα όταν αφορά στο μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την δημιουργία ενός προοδευτικού πολιτικού φορέα, που θα σεβαστεί και θα διδαχθεί από το παρελθόν, αλλά θα μιλήσει στις ψυχές των Ελλήνων για το μέλλον, για τον εθνικό στόχο της εξόδου από την κρίση , για μια Ελλάδα που έχει ως προτεραιότητες τη συμμετοχή της στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης , τους νέους, την παραγωγή.

Η “Ωρα Αποφάσεων”, ως πρωτοβουλία που υπηρετεί τον παραπάνω στόχο, έχει ήδη πραγματοποιήσει 3 εκδηλώσεις και συνεχίζει.

Πρόθεση μας, όπως διαπιστώνουν όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, είναι να ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ, θεωρώντας ότι η ανακαινισμένη προσαρμογή σε αντιλήψεις και σχήματα του παρελθόντος δεν σώζουν , δεν οδηγούν πουθενά και δεν ωφελούν τη χώρα.

Τα πολιτικά διλήμματα και οι συγκρούσεις του σήμερα έχουν μεταφερθεί σε νέα πεδία που ο προοδευτικός χώρος πρέπει πρώτος να αναδείξει.

Για το σκοπό αυτό συζητάμε κυρίως με τους εκατοντάδες πολίτες που μας κάνουν την τιμή και αποδέχονται την πρόσκλησή μας και που εκφράζονται ανοικτά, κριτικά, δημιουργικά και αιχμηρά. Πρέπει όλοι μας να ερμηνεύσουμε και να προσλάβουμε την πολιτική κινητικότητα στο χώρο θετικά και να τολμήσουμε ένα μεγάλο συλλογικό άλμα προς τα εμπρός, κάνοντας προσωπικά βήματα πίσω.

Με αυτές τις σκέψεις θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόταση 7 σημείων για την συντεταγμένη πορεία στη δημιουργία του νέου φορέα, που θα εκφράζει τον προοδευτικό χώρο και που μπορεί μέσα σε λίγο χρόνο (όπως δείχνει η ιστορία) να γίνει ο άλλος πόλος του πολιτικού συστήματος.

Σας καταθέτουμε συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα, που πολλά από αυτά είναι ήδη στον δημόσιο εσωτερικό διάλογο του χώρου και, ως εκ τούτου, διευκολύνουν γρήγορες, αποφασιστικές, και ιστορικής σημασίας, αποφάσεις.

Για την «Ώρα Αποφάσεων»

Γιάννης Δατσέρης

Άννα Διαμαντοπούλου

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Γιάννης Ραγκούσης

Γιώργος Φλωρίδης

Η απάντηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου και την ανάδειξή του σε ισχυρό προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Πρωτοβουλίες που αποδίδουν καρπούς.

Η πρόσκληση μας για τη συμμετοχή κομμάτων και συλλογικοτήτων στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ανοιχτή.
‘Όποιος πραγματικά πιστεύει σε αυτή την αναγκαιότητα, δεν έχει παρά να συμμετάσχει.

Προσκλήσεις προς Κοινοβουλευτικά κόμματα, από μεμονωμένα πρόσωπα, «προσωπικότητες» χωρίς κοινωνική αναφορά, που θέτουν μάλιστα όρους και προϋποθέσεις άμεσης διάλυσης τους, πέραν του ότι αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας και της θρασύτητας είναι απαράδεκτες, ελιτίστικες και διασπαστικές.

Δεν έχουν στόχο την ενότητα και αναγέννηση του χώρου και γι αυτό δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο της παράταξης που ήδη τους έχει γυρίσει την πλάτη. Υπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

Η ανταπάντηση της Πρωτοβουλίας «Ωρα Αποφάσεων»

Σε μια στιγμή που η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε πνεύμα δημιουργικής ανατροπής και ενότητας, πιστεύουμε ότι τα υβριστικά σχόλια πανικού ανώνυμων κύκλων για την πρότασή μας δεν εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη και καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, δημόσια και καθαρά. Δεν χωρίσαμε τα κόμματα και τους φορείς σε προσκαλούντες και προσκαλούμενους. Να συνδιαμορφώσουμε επιθυμούμε.

Επίσης δεν θέσαμε ως εναρκτήρια προϋπόθεση τη διάλυση κομμάτων όπως τελείως παραπλανητικά και ψευδώς ισχυρίζονται οι δήθεν ανώνυμοι κύκλοι. Θέσαμε ζήτημα παύσης της πολιτικής τους λειτουργίας ως αυτονόητη και λογική κατάληξη ΜΕΤΑ τη δημιουργία του Νέου Ενωμένου Προοδευτικού Κινήματος.

Θα ήταν σκόπιμο να ξαναδιαβάσουν ψύχραιμα την πρότασή μας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των προοδευτικών πολιτών κι όχι το άγχος για τη διατήρηση προσωπικών ρόλων.