Πάσχα: Αλλαγή ώρας για την Ανάσταση και τις ακολουθίες της Μεγάλης Βδομάδας

Πάσχα: Αλλαγή ώρας για την Ανάσταση και τις ακολουθίες της Μεγάλης Βδομάδας

Πώς θα λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί και οι εξωτερικοί χώροι. Όσο πλησιάζουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα  οι ειδικοί εξετάζουν το  πώς θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το τηρώντας και τα μέτρα προστασίας καθώς και τι ώρα θα γίνει ειδικά για φέτος η με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σε αυτό το πνευμα και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ανέφερε χαρακτηρσιτικά «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύω, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας»

Η συζήτησή τους, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξυ αυτών που συζητούνται, είναι το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί η αναλογία πιστών/τετραγωνικά, που σήμερα είναι 1 ανά 25 τ.μ. ενώ η Ιερά Σύνοδος ζητά η αναλογία να διαμορφωθεί στο 1 άτομο ανά 15 τ.μ εντός του ναού.

Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να γίνουν νωρίτερα οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και η ώστε οι πιστοί να τις παρακολουθούν στους εξωτερικούς χώρους των ιερών ναών.

Ανάσταση και Άγιο Φώς

Οι αποφάσεις αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας ενώ το πιθανότερο είναι η Ανάσταση να μεταφερθεί κάποιες ώρες νωρίτερα.

Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς ένα σημαντικό θέμα είναι το τι θα γίνει με την έλευση του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, το οποίο παραδοσιακά έρχεται περίπου το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Εφόσον η Ανάσταση γίνει νωρίτερα, θα πρέπει να τροποποιηθεί και η ώρα έλευσης. Ανάσταση φέτος θα κάνουμε νωρίτερα, δηλαδή στις 19:00, ή στις 20:00, ή 21:00.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, κάπου εκεί αναμένεται να είναι η ώρα της ανάστασης, καθώς μετά ο κόσμος θα πρέπει να τηρήσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων λένε ότι οι ιερείς και όλοι όσοι βρίσκονται πέριξ της εκκλησίας τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και μάλιστα όταν υπάρχει περίπτωση που κάποιοι πιστοί ενδεχομένως δεν τηρούν είναι εκεί για να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων.

Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις βεβαίως τελικά για το τι ακριβώς θα γίνει, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε θα ξέρουμε όλο το χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η ανάσταση και νωρίτερα φέτος γιατί και αυτό είναι σημαντικό θα γίνουν και όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα 2021

Lockdown: «Μονόδρομος» το Πάσχα στο σπίτι – «Ξεχάστε τη μαζική έξοδο»

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !