Υπάρχουν συγκεκριμένα και πλαίσιο, με τα οποία λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης με τους εμβολιασμένους, με το προσωπικό που πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να είναι εκεί. Μένουμε στο πλαίσιο λειτουργίας, όπως έχει αποφασιστεί και ισχύει τώρα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την εξισορροπητική στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία και την επιδίωξη να μείνει η αγορά ανοιχτή τα Χριστούγεννα, για την Εκκλησία, τα τεστ και την πρόοδο των εμβολιασμών, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

«Η κυβέρνησή μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που πήρε τα πιο γενναία, δυσάρεστα και ριζοσπαστικά μέτρα. Να θυμίσω την στους 60 και πάνω. Να θυμίσω ότι πρώτοι εμείς είπαμε ότι για να ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης, γι’ αυτούς που έχουν νοσήσει και είναι 60 και πάνω, πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν την τρίτη δόση. Να θυμίσω τις δυσάρεστες αποφάσεις του πρώτου διαστήματος. Να θυμίσω και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όπως το “πράσινο” πιστοποιητικό, στις οποίες πρωταγωνίστησε ο πρωθυπουργός», είπε ο κ. Οικονόμου.

Επεσήμανε πως επειδή ο κόσμος «γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει η οικονομία, η εκπαίδευση, η κοινωνία ανοιχτή, ανησυχεί βλέποντας τον κορονοϊό που επιμένει και την πίεση στο Σύστημα Υγείας». Και πρόσθεσε: «Έχουμε πάρει σε διάφορες φάσεις αποφάσεις σώφρονες. Ακολουθούμε μια στρατηγική εξισορροπητική με την οικονομία να είναι ανοιχτή και ταυτόχρονα να περιορίζουμε τη διασπορά του κορονοϊού, όσο μπορούμε, προφανώς με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και να στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ.. Πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός πήρε τη γενναία απόφαση για την υποχρεωτική επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης στους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω».

Αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον, «που αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Είναι δυναμική η στρατηγική, όσο δυναμική είναι και η πανδημία. Είχαμε εξαντλήσει όλα τα εργαλεία πειθούς και διευκόλυνσης που είχαμε στα χέρια μας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Είχαμε παρατηρήσει ότι αυτή η συγκεκριμένη ομάδα, των 60 και πάνω, είχε τη μικρότερη ανταπόκριση. Από τη μέρα που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα μέχρι σήμερα, έχουμε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας της ηλικίας 60 και πάνω – έχουν ξεπεράσει τους 65.000- που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Δηλαδή, πάνω από 10% των ανθρώπων που παρέμεναν απροστάτευτοι για 11 μήνες, έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους».

Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε στη συνέχεια πως επιδίωξη είναι «να μη χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο. Το πρόστιμο δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει να ασκήσουμε μια παραπάνω πίεση σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, να εμβολιαστούν, να θωρακιστούν και οι ίδιοι απέναντι στη βαριά νόσηση και, ταυτόχρονα, να προστατεύσουν και το Σύστημα Υγείας που δέχεται πολύ μεγάλη πίεση.

Δεν έχει αξιολογηθεί ότι χρειάζεται τώρα -εδώ που είμαστε- μια επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η υποχρεωτικότητα είναι το τελευταίο εργαλείο που έχει κανείς στα χέρια του να αυξάνει την εμβολιαστική κάλυψη.

Η Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν και για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση, που πλέον είναι εφικτή μετά από τους τρεις μήνες. Αυξάνουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, συνεχίζουμε με τους ίδιους όρους.

Υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς ξεπερνά το 80-85%. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα σε αυτή την κατηγορία, διότι κρίθηκε ότι η ανταπόκριση στον εμβολιασμό ήταν τέτοια, που το μέτρο αυτό δεν έπρεπε να επιβληθεί. Ο αστυνομικός που κάνει τον έλεγχο είτε είναι εμβολιασμένος, είτε είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται στην δουλειά του με τα τεστ που προϋποθέτει ο Νόμος».

Θέλουμε η αγορά να είναι ανοιχτή

«Με τα μέτρα προστασίας που έχουμε, θέλουμε η αγορά να είναι ανοιχτή. Τα Χριστούγεννα είναι μια πάρα πολύ σημαντική περίοδος και θρησκευτικά και οικονομικά και κοινωνικά για τους πολίτες. Δεν θέλουμε η χώρα να κλείσει. Δεν είναι το στο σχεδιασμό μας. Έχουμε ένα πλαίσιο προστατευτικών μέτρων. Έχουμε ισχυρές συστάσεις. Έχουμε νομοθετημένα βασικά μέτρα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και πλαίσιο, με τα οποία λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης με τους εμβολιασμένους, με το προσωπικό που πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να είναι εκεί. Μένουμε στο πλαίσιο λειτουργίας, όπως έχει αποφασιστεί και ισχύει τώρα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.