Όπως γίνεται γνωστό, έλλειψη καταγράφεται σε κλίνες ΜΕΘ στην Περιφέρεια με αποτέλεσμα παιδιά που χρήζουν διασωλήνωσης να μεταφέρονται στην Αττική.

Αναλυτικότερα, η έξαρση των ιώσεων προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς και έχει σημάνει «συναγερμό» για την επάρκεια των παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ στην Περιφέρεια.

Η χώρα μας διαθέτει συνολικά 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ των οποίων οι 23 είναι στην επαρχία και, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, είναι όλες γεμάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρθηκε διασωληνωμένο από τη Δράμα ένα δίχρονο παιδί που νοσεί από RSV. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και μια 11χρονη με κορονοϊό που μεταφέρθηκε από τα Ιωάννινα.

Σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες. Το ίδιο και στο Ηράκλειο της Κρήτης που διαθέτει έξι, αλλά και στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο που έχει 7 κλίνες ΜΕΘ. Όσα παιδιά χρειάζονται διασωλήνωση τις τελευταίες ημέρες μεταφέρονται στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στο νοσοκομείο «Αττικόν» που έχει παιδιατρική μονάδα.

Χωρίς ΜΕΘ Παίδων η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Θράκη

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της γρίπης, των ιώσεων και του κορονοϊού έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές. Κι αυτό γιατί τα προβλήματα που υπάρχουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι τεράστια, αφού κάθε μέρα τουλάχιστον 150 παιδιά προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, προκειμένου να εξεταστούν από εφημερεύοντες ιατρούς.

Ένα από τα προβλήματα που, σύμφωνα με το MEGA, αντιμετωπίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι οι κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο 55 κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων, από τις οποίες οι 32 είναι στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια υπάρχουν 10 ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, 6 ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, 7 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, ενώ δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη.

Στην Αττική υπάρχουν 11 ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, 9 ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, 6 ΜΕΘ στο Παίδων Πεντέλης και 6 ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο.