Σε κλοιό από μωβ μέδουσες βρίσκεται και η Αττική, με τους λουόμενους να ανησυχούν, για το ποιές πρέπει να επιλέξουν.

Τα γαλάζια νερά της Ελλάδας έχουν αρχίσει και «βάφονται»… μωβ από την επέλαση των μεδουσών, με την Αττική να βρίσκεται πλέον περικυκλωμένη!

Ο χάρτης που αναδημοσιεύει το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας είναι ενδεικτικός της έκτασης του προβλήματος καθώς μωβ μέδουσες έχουν καταγραφεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο και τις παραλίες της Αττικής.

Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου.

Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα της «Μωβ μέδουσας»

Πόνος, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία και δύσπνοια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ένα τσίμπημα μιας μικρής μωβ μέδουσας. Εκτός των παραπάνω στην περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες, οι οποίες θα μείνουν στο δέρμα από λίγες ημέρες μέχρι και μήνες.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.

Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημά της

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.