: Τι αναφέρουν Βρετανοί γιατροί για την νέα και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά, αν νοσήσουν με αυτή.

Τα συμπτώματα

Tα συμπτώματα που φαίνεται να καταγράφονται συχνότερα στην περίπτωση της παραλλαγής είναι κόπωση, έντονος πονοκέφαλος, απώλεια όρεξης και δερματικά εξανθήματα.

Στην περίπτωση του στελέχους Δέλτα τα συχνότερα είναι πυρετός, πονόλαιμος και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Γιατροί στη Βρετανία σύμφωνα με την ΕΡΤ καλούν τους γονείς να έχουν το νου τους για κάποιο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα για να εντοπίσουν εγκαίρως τα πιθανά κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα υψηλότερα ποσοστά νέων στην Ευρώπη καταγράφονται πλέον μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών.

Σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πλέον δύο με τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η ομάδα δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. στην Ευρώπη υπογράμμισε εξάλλου ότι οι διακοπές των εορτών θα είναι μια μεγάλη πρόκληση αφού τα παιδιά νοσούν μεν πιο ήπια αλλά μολύνουν τους γονείς και τους παππούδες τους που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Ο συνδυασμός με διαφορετικούς τύπους εμβολίων μπορεί να προσφέρει την ίδια ή ακόμα μεγαλύτερη προστασία έναντι της Covid-19, τόνισαν με ανακοίνωσή τους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

«Αυτό που κοιτάξαμε, ειδικότερα, ήταν εθελοντές, που είχαν λάβει, είτε το εμβόλιο της Pfizer, είτε της AstraZeneca, ως πρώτη δόση, στους οποίους δώσαμε ξανά το ίδιο , είτε το Moderna, είτε το εμβόλιο της Novavax. Βρήκαμε μια πολύ καλή ανοσολογική ανταπόκριση σε όλη την έκταση, σε όλους τους» δήλωσε ο Μάθιου Σνέιπ, επικεφαλής ερευνητής στο Oxford Vaccine Group.

Με την παραλλαγή Όμικρον να επελαύνει και στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ποσοστά νοσηλειών, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.