: Αισιόδοξοι είναι οι ειδικοί μετά από τις τελευταίες μελέτες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία αν και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα φαίνεται να έχει ήπια συμπτώματα.

Ποιά τα συμπτώματα της

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα τις Όμικρον μοιάζουν πολύ με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, καθώς οι περισσότεροι νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και δε χρειάζονται νοσηλεία.

Μάλιστα, από τα 336 επιβεβαιωμένα  της νέας μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανείς δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Σατζίντ Τζάβιντ. Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πολύ μεταδοτική και όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες σύντομα θα γίνει η κυρίαρχη στη θέση της μετάλλαξη Δέλτα.

Ωστόσο, τα συμπτώματα της δεν φαίνεται να ανησυχούν την ιατρική κοινότητα. «Έχουμε μια που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα», δήλωσε  το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

Μάλιστα, Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από κοινό ιό που προκαλεί κρυολόγημα.  «Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων Nference με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ο Καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Άντριαν Χιλ αναφέρει:«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα».  Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να βγάλουμε συμπεράσματα για την και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι το σημαντικότερο όπλο μας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.