Πότε θα  ανοίξουν οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων για το . H για την υποβολή αιτήσεων από όσους δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ή η αίτηση που είχαν υποβάλει στον πρώτο κύκλο του Market Pass απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η καταβολή και των τριών μηνιαίων δόσεων του Market Pass θα γίνει με μια δόση στις αρχές Οκτωβρίου σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου.

Δικαιούχοι, ποσά και κριτήρια

Το market pass που συνολικά φθάνει έως 300 ευρώ καλύπτει τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδήματα και περιουσιακά κριτήρια.

Χωρίς να αλλάζουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια οι δικαιούχοι θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου 2023.

Όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν εκ νέου αίτηση καθώς θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τα εισοδηματικά κριτήρια του market pass παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος και 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ίδια διατηρούνται και τα περιουσιακά κριτήρια έως 250.000 ευρώ ο άγαμος και 400.000 ευρώ ο έγγαμος.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ίδια με αυτά που καταβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο του market pass.

Συγκεκριμένα, εάν ο δικαιούχος επιλέξει την πληρωμή του market pass μέσω χρεωστικής κάρτας τα ποσά κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα δηλαδή από 66 έως 300 ευρώ για τους τρεις μήνες της παράτασης. Η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μινι μάρκετ , λαϊκές αγορές).

Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό τότε θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς. Δηλαδή η ενίσχυση ανέρχεται 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος. Τα νοικοκυριά που δηλώσαν ή θα δηλώσουν στην Εφορία μεγαλύτερα εισοδήματα και θα υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν οριστεί θα χάσουν την ενίσχυση.

Οσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.

Ποιοι δεν δικαιούνται να κάνουν αίτηση

Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση:

Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση έτους 2022 από άλλο πρόσωπο
Φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη φετινή φορολογική δήλωση από άλλο πρόσωπο.
Φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022
Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και
Φυσικά πρόσωπα που δεν θα έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023).

Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με τη φετινή φορολογική δήλωση.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το Υouth Pass

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξιε και η πλατφόρμα αναμένεται για το Yout Pass.Για φέτος, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται τον Οκτώβριο.Η ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είναι αφοροληγτη και ανεκχώρητη.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet, καθώς η αίτηση κατατίθεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η αίτηση θα γίνεται μέσω του gov.gr. Το ηλεκτρονικό κουπόνι που θα λαμβάνουν οι νέοι θα μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές δράσεις, όπως σινεμά, παραστάσεις και άλλα.