: Τρομακτική είναι η πρόβλεψη που έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου για την πορεία των ημερησίων και νεκρών το επόμενο διάστημα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 6.393 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 43, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε σε 459 (59.0% άνδρες). Για ακόμα μια μέρα, η Αττική κατέκτησε την αρνητική των κρουσμάτων με την Θεσσαλονίκη να βρίσκεται μία ανάσα από το Λεκανοπέδιο.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική. «Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η ίδια, ενώ θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κ. Ψαλτοπούλου.