array(33) {
 ["_edit_lock"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(12) "1637916233:7"
 }
 ["_edit_last"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "7"
 }
 ["_thumbnail_id"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "533429"
 }
 ["onesignal_meta_box_present"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "1"
 }
 ["onesignal_send_notification"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["onesignal_modify_title_and_content"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["onesignal_notification_custom_heading"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["onesignal_notification_custom_content"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["hefo_before"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["hefo_after"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-exclude"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(3) "off"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-genre"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "a:0:{}"
 }
 ["_yoast_wpseo_content_score"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "30"
 }
 ["_yoast_wpseo_focuskeywords"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "[]"
 }
 ["_yoast_wpseo_keywordsynonyms"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(4) "[""]"
 }
 ["_yoast_wpseo_estimated-reading-time-minutes"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["author_name_apopsis"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_author_name_apopsis"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_602e5ea1ff50d"
 }
 ["protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_6020eb6461762"
 }
 ["add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_6020f9ae65c37"
 }
 ["add_post_in_roi"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_in_roi"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60210261bb8b7"
 }
 ["add_post_diada"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_diada"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60211cd0e950e"
 }
 ["add_post_diada_next"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_diada_next"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60212afa891da"
 }
 ["followipaidia"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(681) "

Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !

" } ["_followipaidia"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_600159e389967" } ["timeless"]=> array(1) { [0]=> string(1) "0" } ["_timeless"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_6049d47b0fb99" } ["_yoast_wpseo_primary_category"]=> array(1) { [0]=> string(3) "252" } }

: Αγωνία επικρατεί για τις επιδημιολογικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τις ημέρες των εορτών, των και της Πρωτοχρονιάς.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα οι ειδικοί παρακολουθούν ελπίζουν να αποτυπωθεί στη συνέχεια της πανδημίας  ύφεση των κορονοϊού και μείωση του ιικού φορτίου.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανεκόπη η εκθετική αύξηση και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, σε υψηλό επίπεδο, του τέταρτου κύματος. Τα ενεργά κρούσματα, ωστόσο, παραμένουν πολλά, τουλάχιστον 54.000, και ολοένα και περισσότερες περιοχές εισέρχονται σε ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Μετά την αναθεώρηση του χάρτη, πλέον 27 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο «βαθύ» κόκκινο.

Το νέο πλέγμα μέτρων που έχει υψωθεί από την περασμένη Δευτέρα πάνω από τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης Covid, για να τους προστατεύσουν από την έκθεσή τους στον ιό και τη λοίμωξη, αναμένεται να αξιολογηθεί τις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία μετά την επέλαση του στοιυς ανεμβολίαστους πολίτες. Όπως είπε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα το 81% των 621 διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

«Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε και κινδυνεύσουμε και ταυτόχρονα κάνουμε χρήση των μέσων προστασίας για να μειώσουμε την έκθεσή μας στον ιό» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί για να περιοριστεί η μεταδοτικότητα.

Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

Το αν και πως θα εορταστούν εφέτος τα επανήλθε ως ερώτημα των δημοσιογράφων αρκετές φορές κατά τη χθεσινή ενημέρωση αλλά και ως σημείο προβληματισμού των ειδικών. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα και ιδίως με την επιδημιολογική εικόνα που κυριαρχεί τώρα. Σε μία- δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως «δεν είναι σε θέση κανείς από εμάς να κάνει μια πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα αυτή τη στιγμή», παραπέμποντας και εκείνη σε επόμενο διάστημα ώστε να συνεχιστεί η επιτήρηση των που εφαρμόζονται και η αξιολόγηση της επιδημίας.

Ωστόσο, η καθηγήτρια έδωσε ένα στίγμα των εφετινών εορτών. «Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και την χρήση των τεστ, των αυτοδιαγνωστικών τεστ και των αντιγονικών τεστ. Συνεπώς, με αυτά τα δύο όπλα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα περσινά» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα, η καθηγήτρια εμφανίστηκε βέβαιη πως δεν θα γυρίσουμε πίσω στα περσινά Χριστούγεννα των πλείστον απαγορεύσεων και περιορισμών, λέγοντας επιπλέον πως «είμαστε όλοι πολύ ώριμοι μετά από δύο χρόνια σχεδόν πανδημίας να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ιδιαίτερα οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τον εμβολιασμό τους στις επαφές τους».

Καταλήγοντας έκανε αναφορά στις συστάσεις του ECDC ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Θεωρείται βέβαιο ότι η εορταστική περίοδος, καθώς συνοδεύεται από κοινωνικές συναθροίσεις και ταξίδια, θα αυξήσει τιν κίνδυνο διασποράς του ιού. Ειδικά για την Ελλάδα, όπου η κάλυψη είναι χαμηλότερη από 80%, το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Το ECDC προτείνει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας όπως τα γνωρίζουμε, δηλαδή αποστάσεις, χρήση μάσκας, υγιεινή, από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Παράλληλα, προκειμένου να διατηρηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλά, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με πρώτη όσο και με τρίτη δόση, ένα πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει καταγράψει τον Νοέμβριο θετικές επιδόσεις.

Δύσκολη περίοδος για τα νοσοκομεία

Δυσοίωνες και όχι χριστουγεννιάτικες είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, όπου παρά τη συστράτευση – και την επιστράτευση- δυνάμεων και του ιδιωτικού τομέα, τα όρια της αντοχής όλων έχουν ξεπεραστεί έπειτα από 21 μήνες επιδημίας . Το κύμα των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που κατευθύνεται προς τα νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς όπως αποτυπώνεται στις περίπου 500 νέες εισαγωγές σε καθημερινή βάση και στους ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και που ανεβαίνουν συνεχώς, έχοντας ξεπεράσει πια τους 620.

H πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, όπως ανέφεραν χθες οι ειδικοί κατά την ενημέρωση. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ.,Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 600 κάποιες ημέρες. Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό σε όλη την Ελλάδα είναι 4.605 ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ covid σε επίπεδο επικράτειας είναι 88%, μετά όμως από αύξηση των κλινών.