: Σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ίσως ξεπεράσουν και τα 5.000. Αν επιβεβαιωθούν θα είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας.

Σε συναγερμό βρίσκονται και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, σύσκεψη του υπ. Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον υπ. Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και την αναπληρώτρια υπ. Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα. Θέμα της συζήτησης ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η εκτόξευση των νέων μολύνσεων σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, με τους ειδικούς να εισηγούνται νέα μέτρα για προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με την πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται και το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε παρεμβάσεις για τη στήριξή του.

Υπενθυμίζεται ότι και το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο και με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών αλλά και της προέδρου της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Νέα προ των πυλών

Έχει προταθεί στους μεικτούς εξωτερικούς χώρους να έχει μόνο στέγαστρα, ενώ παράλληλα μελετάται υποχρεωτικό rapid test (τρία στον αριθμό) σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στη ψυχαγωγία και την εστίαση (το κόστος θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή. Οι ειδικοί θα αναλύσουν και θα αξιολογήσουν τα δεδομένα, κυρίως στις περιοχές που το ιικό φορτίο είναι επιβαρυμένο και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα πλέγμα παρεμβάσεων το οποίο θα μπορέσει να ανακόψει τη διασπορά αλλά κυρίως να περιορίσει την πίεση που δέχεται στη Βόρεια Ελλάδα το ΕΣΥ.

Πηγές του Newsbomb, αναφέρουν ότι οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από το γεγονός ότι ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι τον Δεκέμβριο μπορούμε να δούμε πάνω από 5.500 κρούσματα κατά μέσο όρο. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται κάποια παραπάνω μέτρα σε θέατρα και σινεμά και απαγόρευση μουσικής σε εξωτερικούς χώρους.

Όλες οι παρεμβάσεις που αναμένεται να εισηγηθούν οι ειδικοί στην κυβέρνηση θα αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές. Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν και οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι απολύτως στοχευμένες.