ΝΕΕΣ αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου – Τι λέει μητέρα στο Mega.

Πιο αναλυτικά, μητέρα, μιλώντας στο Mega,. Πέντε χρόνια, γεμάτα από ξυλοδαρμούς, πολύμηνες τιμωρίες, παιδική εργασία αλλά και αποχή από το σχολείο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει.

«Τον πίεζαν να δουλέψει. Με το ζόρι του έκοψαν το σχολείο. Λέει «μαμά δούλευα στους -1 σε άθλιες συνθήκες. Χαμάλικες δουλειές»» αποκαλύπτει η μητέρα πρώην φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των παιδιών, οι τρόφιμοι φοιτούσαν μέχρι το γυμνάσιο. Στη συνέχεια, στο άνθος της εφηβείας τους, αναγκαζόταν να σταματήσουν, όπως λένε, το σχολείο για να ριχτούν στην βιοπάλη.

«Μου έμαθαν γράμματα. Με πήγαν στο Γυμνάσιο όμως, με απέτρεψαν από το να πάω στο Λύκειο. Με έβαλαν κατευθείαν στη δουλειά. Καθαρίζαμε αποθήκες και τουαλέτες. Μεταφέραμε ψυγεία και αλλάζαμε ετικέτες σε τρόφιμα όποτε μας το ζητούσαν, για να μην φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε φτωχούς ανθρώπους ήταν ληγμένα. Δουλεύαμε στα χωράφια. Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα» καταγγέλλει 27χρονος σήμερα πρώην φιλοξενούμενος.

Κι ενώ τα αγόρια δούλευαν σκληρά στα χωράφια, τα κορίτσια αναλάμβαναν την κουζίνα. Πολλές φορές κάνοντας τις δουλειές της μαγείρισσας.

«Βγαίναμε από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίσουμε την κουζίνα και να βοηθήσουμε τη μαγείρισσα. Διάλειμμα μας δινόταν μόνο για τουαλέτα» αναφέρει 20χρονη πρώην φιλοξενούμενη.
«Έμεινε στην ίδια τάξη ο γιος μου»

Σε άλλη περίπτωση, μία άλλη μητέρα μίλησε επίσης στο Mega όπου εξοργισμένη ανέφερε πως ξαφνικά έμαθε όχι από τη δομή αλλά από τον 15χρονο γιο της πως έμεινε από απουσίες στο σχολείο.

«Πρώτον και κύριο έμεινε από απουσίες πέρυσι. Δεν πάταγε ποτέ στο σχολείο. Κάτι που δεν το ήξεραν ούτε οι ίδιοι κι εγώ ενημερώθηκα ποτέ. Το έμαθα από το παιδί μου. Το παιδί μου έπεσε από απουσίες. Δεν πάτησε ποτέ του στο σχολείο πέρυσι. Στην Καλαμάτα έγινε αυτό. Κάποια στιγμή μου έλεγε για κάτι μηχανάκια, για κάτι φίλους. Του λέω “τι είναι αυτά που λες;”» αναφέρει η μητέρα.

Ο γιος της όχι μόνο έμεινε στην ίδια τάξη αλλά όπως καταγγέλλει παράτησε το σχολείο καθώς τον υποχρέωσαν, όπως λέει, να δουλέψει σε συνεργείο αυτοκινήτων.

«Έμαθα ότι ο γιος μου δεν πάει σχολείο. Δούλευε σε ένα συνεργείο με μηχανάκια. Έμεινε και από απουσίες (στο σχολείο) και του είπαν «επειδή έχεις μείνει εδώ τόσο καιρό, πρέπει κι εσύ να προσφέρεις κάτι στην Κιβωτό». Και του λέω τι εννοείς;», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του 15χρονου.

Όπως φαίνεται όμως, αυτή δεν ήταν η μοναδική δουλεία που έχει κάνει ο 15χρονος. Όπως εξήγησε η μητέρα του μαζί με άλλα παιδιά δουλεύει σε χωράφια ενώ για τους πιο άτακτους υπάρχει και το δωμάτιο απομόνωσης.

«Υπάρχει ένα μικρό δωμάτιο απομόνωσης, ούτε 15 τετραγωνικά. Στο οποίο τα έβαζαν μέσα όταν έκαναν κάτι. Μου είχε πει ότι δουλεύουν στο χωράφι, ότι σκάβει, φυτεύουν. Και μου λέει ότι το κάνουν γιατί αύριο μεθαύριο μήπως πάνε σε καμιά γεωπονική σχολή έτσι τους είχαν πει» περιγράφει η μητέρα του 15χρονου.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, δεν υπήρχε όριο ηλικίας για την παιδική εργασία. Μικρά παιδιά που σταματούσαν άρον – άρον το σχολείο στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου για να ανταπεξέλθουν στην σκληρή χειρωνακτική δουλειά που τους υποχρέωναν, όπως λένε, να κάνουν.

Δείτε το βίντεο του Mega: