Καμπανάκι Μοσκοβισί για το πρωτογενές πλεόνασμα – Τι είπε για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/07/2019 - 21:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Ο κίνδυνος για τη μη επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2019 έχει αυξηθεί (όπως υπογραμμίστηκε στο Εurogroup) και η ανάπτυξη αναπροσαρμόζεται ελαφρώς προς τα κάτω στο 2,1 και 2,2 για αυτή και την επόμενη χρονιά αντίστοιχα, δήλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των καλοκαιρινών οικονομικών προβλέψεων για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού (όπως εκφράστηκε στις εκλογές) και θύμισε ότι η Κομισιόν ουδέποτε επέβαλε "λιτότητα" στην Ελλάδα.

"Οι προβλέψεις μας για την Ελλάδα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης", δήλωσε αναλυτικά ο Π.Μοσκοβισί.

"Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία, ωστόσο υπάρχει πάντα η προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων", σημείωσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και “κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται”. “Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι δε θα ήθελε να προβεί σε “εικασίες”.

Ωστόσο, οι επενδύσεις αυξήθηκαν. Η οικονομία της Ελλάδας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων".

Σημείωσε δε ότι "ανυπομονώ να έχω θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της χώρας".

Υπενθύμισε ότι γνωρίζει καλά τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το γεγονός ότι διαθέτει κυβερνητική και κοινοβουλευτική εμπειρία. Σημείωσε ότι απηύθυνε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσδοκεί σε εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία.

Σημειώνει ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και πως η επίτευξη της παραμονής της στο ευρώ αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της σημερινής Κομισιόν, τονίζοντας ότι "μαζί φτάσαμε ως την έξοδο από το πρόγραμμα" .

Τέλος ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με το νέο υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον επόμενο μήνα.

Loading...


  • europalso

    ideascentral