: Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι στις περιοχές όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα συστήνεται να μην μετακινούνται οι πολίτες και όσοι το κάνουν να έχουν σοβαρό λόγο αλλά και αντιολισθιτικές αλυσίδες.

Σε ετοιμότητα πυροσβεστική και σώματα ασφαλείας. Κλείνουν για τα φορτηγά Αττική και Νέα Οδός.

Να μην μετακινούνται οι πολίτες στις περιοχές όπου τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Φίλιππος» θα είναι έντονα, συνέστησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση για τα ακραία φαινόμενα, ο κ. Στυλιανίδης γνωστοποίησε πως υπάρχει σχέδιο για την αποφυγή των φαινομένων που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ενώ ενημέρωσε πως τόσο στην Αττική Οδό όσο και στη Νέα Οδό, θα απαγορευθεί από το πρωί του Σαββάτου η κυκλοφορία φορτηγών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες όπως και να μην υποτιμηθεί η ένταση των καιρικών φαινόμενων. Η κακοκαιρία αναμένεται να μετακινηθεί από τη Μακεδονία προς την Ανατολική Στερέα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο τις επόμενες ώρες.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική, τόσο για τον πολυάριθμο πληθυσμό της όσο και για θέματα που αφορούν στην αποφυγή του εγκλωβισμού οδηγών», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης,.

«Στη σύσκεψη όπου ήταν όλα τα σώματα ασφαλείας, διασφαλίστηκε ότι είναι σε ετοιμότητα η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι δυνάμεις των περιφερειών και των δήμων των περιοχών όπου θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως υπάρχει «ισχυρή σύσταση να μην μετακινούνται όσοι πολίτες δεν έχουν λόγο. Όσοι είναι αναγκαίο να μετακινηθούν πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πως θα τις τοποθετήσουν. Ιδιαίτερα στην Αττική, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο».

«Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, όπου τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν σε αυτές τις περιοχές», σχολίασε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, από το πρωί του Σαββάτου (12/03), θα απαγορευτεί η είσοδος των βαρέων οχημάτων στην Αττική και τη Νέα οδό. «Θα ανακοινωθούν πληροφορίες από την Τροχαία και από τις εταιρίες διαχείρισης των οδικών δικτύων. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Πιθανή χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας»
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες θα είναι πολύ έντονα, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει χιονόστρωση και στο κέντρο της Αθήνας. «Όλοι οι υπουργοί θα παρακολουθούμε τα φαινόμενα σε συνεργασία, όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια. Θα έχουμε πάντα τη γνώμη και την πρόβλεψη των μετεωρολόγων μας, για να είμαστε αποτελεσματικοί», σχολίασε.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως θα υπάρχουν νεότερες ανακοινώσεις αν είναι απαραίτητο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί και το 112 για την ενημέρωση των πολιτών.

«Σκοπός σε αυτή τη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε οι πολίτες να μείνουν ασφαλείς, να μην διακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, χωρίς να διαταραχθεί υπέρμετρα η ζωή της πόλης. Φαίνεται να είναι μια έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία με ενδεχομένως επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε. Αποφεύγουμε της μη απαραίτητες μετακινήσεις, ειδικά αν δεν έχουμε αλυσίδες ή δεν ξέρουμε να τις τοποθετούμε. Παραμένουμε σε εγρήγορση και διαρκή συντονισμό, για να αποφύγουμε προβλήματα που δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την κρίσιμη στιγμή», υπογράμμισε.

«Θα είμαστε σε συνεχή επαφή για να προλάβουμε οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης. Νωρίτερα σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε εκδώσει ανακοίνωση με ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «Φίλιππος»
Ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο απευθύνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έπειτα από νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Ακόμη, συστήνεται στους οδηγούς των παραπάνω περιοχών να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική. Όπως τονίστηκε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από την Τροχαία θα έχουν αναπτυχθεί σχετικά σημεία ελέγχου. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Τροχαίας. Επιπλέον αποφασίστηκε από νωρίς αύριο το πρωί να απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από τους φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, επισημαίνοντας ότι αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου, σε Αττική, Εύβοια και λοιπή ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ειδικά για την Αττική, τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, των Περιφερειών και των δήμων, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο αναπληρωτής ΓΓΠΠ, Γιώργος Καραγιάννης.

Μετείχαν, επίσης, οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης, Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, εκπρόσωποι των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου. Το «παρών» έδωσαν, ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Μπακογιάννης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο υπαρχηγός ΠΣ, αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, καθώς και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Σημειώνεται ότι ήδη από την Τρίτη, 8 Μαρτίου, αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται καθημερινά για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα η κακοκαιρία «Φίλιππος» («Filippos»).

Η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό: https://bit.ly/3ItkUla

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ