στους :  Αντίστροφη μέτρηση για τα νοικοκυριά. Αναμένεται η επίσημη έναρξη του προγράμματος και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ και υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έως το τέλος του έτους.

Η διαδικασία το πρόγραμμα για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, αν και το πιθανότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πως οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Ακολουθώντας την μεγάλη συμμετοχή του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», εκτιμάται ότι η ανακοίνωση ενός νέου αντίστοιχου προγράμματος θα έχει μεγάλη ανταπόκρισης, δεδομένου ότι η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος μιας κατοικίας, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1700 χιλιόγραμμα το έτος.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτευχθούν τόσο οι οικονομικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και οι «πράσινοι» στόχοι για το περιβάλλον.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ