Πάνω από 5,2 εκατ. εκκαθαριστικά έχουν εκδοθεί από τις φορολογικές Αρχές. Τρεις στους δέκα φορολογούμενους των οποίων η τους δήλωση έχει εκκαθαριστεί καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο.

Συνολικά ο επιπλέον φόρος υπερβαίνει τα 1,2 δισ. ευρώ και καλούνται να τον πληρώσουν 1.599.930 φορολογούμενοι.

Ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε 758 ευρώ ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 29 Νοεμβρίου και μόνο η εμπρόθεσμη πληρωμή ή η ρύθμιση των οφειλών σε δόσεις διασφαλίζει τους φορολογούμενους από τον κίνδυνο κατασχέσεων.

Από το σύνολο των φορολογουμένων, οι 3.059.862 έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ενώ οι «τυχεροί» είναι οι 596.907 (11,36%) οι οποίοι δικαιούνται επιστροφή φόρου (συνολικά 176 εκατ. ευρώ).

Έτσι τέλος Ιουλίου αρχίζει ο φορολογικός «καύσωνας» της πληρωμής των φόρων αρχής γενομένης από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι ακόμη κι αν υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωσή τους την τελευταία ημέρα, στις 29 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, αν έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν 3,4 δισ. ευρώ για φόρο στα εισοδήματα του 2018, ενώ άλλα 2,9 δις ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Παράλληλα, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, φέρνει τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της πρώτης δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την «λυπητερή» θα πληρώσουν για ακόμα μία φορά όσοι έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.