: Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 2800 δόσεις με βάση τη σύναψη σύμβασης από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για σήμερα το πρωί, με την «ατζέντα» να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους όρους και τις προϋποθέσεις για χορήγηση του κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο προσανατολισμός των ειδικών είναι η χορήγηση του εμβολίου σε στενές επαφές κρουσμάτων, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω της πολύ στενής επαφής.

Η Επιτροπή έχει δώσει το στίγμα σε σχέση με το ποιοι θα λάβουν εμβόλιο, αφού σε ανακοίνωσή της όταν η ευλογιά των πιθήκων άρχισε να “φουντώνει”, είχε επισημάνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά. Ειδικότερα:

Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση.
Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Το εμβόλιο 3ης γενιάς που έχουν παραλάβει τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι σχεδιασμένο για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει επίσης τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς αυτός ο ιός σχετίζεται στενά με τον ιό της ευλογιάς. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει κατά 85% έναντι στην ευλογιά των πιθήκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CDC συνιστά στους ανθρώπους να εμβολιάζονται εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση για την πρόληψη της μόλυνσης, αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμα οφέλη έως και 14 ημέρες από την έκθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δόσεις που έχει έως τώρα παραλάβει η χώρα μας αρκούν για τα περιστατικά που έχει καταγράψει, και σε δεύτερο χρόνο πιθανόν υπάρξει επιπλέον προμήθεια.