Στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η νέα άνοδος των τιμών, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μία σειρά από μέτρα. Τη Δευτέρα (7/8), ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είχε συνάντηση με εκπροσώπους σούπερ μαρκετ όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην επέκταση του «Καλαθιού του νοικοκυριού».

το οποίο αναμένεται να μπει σε λειτουργία ενόψει της νέας χρονιάς και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Τα σχολικά είδη κάθε Σεπτέμβριο είναι ένα έξτρα «βάρος» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται αυτό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. Συνεπώς, το «Καλάθι Σχολικών» που αναμένεται να εφαρμοστεί, θα «ανακουφίσει» ως έναν βαθμό τις… τσέπες των γονέων.

Όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, στο «Καλάθι Σχολικών» αναμένεται να συμπεριληφθούν:

Τσάντες
Κασετίνες
Τετράδια
Μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, μαρκαδόροι
Αναλώσιμα, γεωμετρικά όργανα

Τι συζητήθηκε για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας υπό τον Πρόεδρό της, κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα, κ. Κώστα Μαυροειδή (Γαλαξίας), του μέλους του ΔΣ, κ. Λάμπρου Παπακοσμά (Σκλαβενίτης) και του Γενικού Διευθυντή, κ. Απόστολου Πεταλά.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για στήριξη των καταναλωτών στο περιβάλλον των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων ζητήθηκε από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ:

Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.
Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.
Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).

Στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Το μήνυμά μου προς την Ένωση των Σούπερ Μάρκετ όσο και γενικότερα προς όλους τους παράγοντες στην αγορά (βιομηχανία, χονδρικό και λιανικό

εμπόριο) είναι ξεκάθαρο: πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια ορθώνοντας δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις.

Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τους αυστηρούς ελέγχους που ενεργούμε σε όλα τα προϊόντα για το μεικτό περιθώριο κέρδους, σε εφαρμογή του Νόμου 4818/2021, την ισχύ του οποίου παρατείναμε έως το τέλος του 2023, με έμφαση στα σχολικά και τα προϊόντα αλευροποιίας, επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε δέσμη θετικών προτάσεων, λογικών και εφαρμόσιμων, που είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουν τους καταναλωτές και κυρίως τους πιο ευάλωτους.

Επαναλαμβάνω ότι ως Κυβέρνηση κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλους αυτήν την δύσκολη περίοδο».