Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Αιτήσεις – Τι αλλάζει στους πρώτους κύκλους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/02/2021 - 11:34 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 04/02/2021 - 12:07

: Έχει ήδη ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβάλουν οι που δεν κατέθεσαν τα σχετικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5»

Η παράταση αναμένεται να διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου.Αξίζει να σημειωθεί πως μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2019 - 29 Φεβρουαρίου 2020 ή από 1 Αυγούστου 2020-31 Οκτωβρίου 2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» εξαιτίας λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει «πράσινο φως» στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις. Το μέτρο αυτό, ανοίγει το δρόμο για μετατροπή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε «μη επιστρεπτέα προκαταβολή». Παράλληλα, η Κομισιόν εγκρίνει την αύξηση στο όριο των κρατικών ενισχύσεων.

«Κούρεμα» στους πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιστρέφει μέρος των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο «Κόντρα» σημείωσε ότι «την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

 

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού 2021: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και οι πληρωμές

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοί και πότε θα το λάβουν - Κριτήρια, διαδικασία

Μπαράζ πληρωμών σήμερα: Επίδομα 534 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό που θα καταστεί , σχεδιάζεται να φτάνει σε ποσοστό έως και 50% της ενίσχυσης.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τον Μάρτιο.

Ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, δεδομένου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και έχει ήδη ξεφύγει από τις προβλέψεις ο προϋπολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του υπουργείο Οικονομικών είναι να γίνουν οι περικοπές με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι οριζόντια.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κρατικά δάνεια έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι τότε οι επιχειρηματίες δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%. • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: