Η 25η Γενάρη να θεσπιστεί ημέρα αργίας με την επονομασία “Μέρα της Απάτης”!
Επίσης, οι μεν επίδοξοι κυβερνώντες να μην τάζουν “φούρνους με καρβέλια” προκειμένου να γίνουν πρωθυπουργοί, ο δε λαός, να σταματήσει να πιστεύει σε θαύματα!
Καληνύχτα σας
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

Επιλογή Φωτο: Λεωνίδας Οικονομίδης
skai.gr
«Η 25η Ιανουαρίου 2015 αποτελεί μια ιστορική ημερομηνία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά – σε ολόκληρη τη μεταπολεμική Ευρωπαϊκή ιστορία – η Αριστερά βρέθηκε στο προσκήνιο μετά από την ξεκάθαρη εντολή του λαού…». Έτσι ξεκινάει το πανηγυρικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο συμπλήρωσης δύο ετών στην εξουσία με κεντρικό πολιτικό σύνθημα «η σελίδα έχει γυρίσει, προχωράμε μαζί». Στο εξώφυλλο κυριαρχεί η παρουσία μιας χαμογελαστής κοπέλας που σχηματίζει το σήμα της νίκης.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολιτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο χρόνων της κυβέρνησης, που θα κορυφωθούν με μεγάλη ομιλία του πρωθυπουργού εντός του μήνα, με το 16σέλιδο φυλλάδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου ανά τομέα, τα δύο αυτά έτη.
«Προχωράμε μαζί για τη στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης», και εν τέλει, «Μαχόμαστε, επιμένουμε, μπορούμε, προχωράμε μαζί». Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω φυλλάδιο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, «παραθέτει μερικές από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τα δύο αυτά χρόνια. Είναι ένας απολογισμός. Αλλά ταυτόχρονα και ένας οδικός χάρτης για τη συνέχεια. Έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε…», είναι η υπόσχεση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες. (Διευκρινίζεται ότι ανά τομέα παρατίθεται μεγάλος αριθμός αποφάσεων και δράσεων που συντελέστηκαν τη διετία που πέρασε).

Ξεκινώντας από τους τομείς και της ανάπτυξης, αναφέρει το κυβερνών κόμμα, ενδεικτικά υπογραμμίζουμε την «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας, «οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το 2016, αυξήθηκαν κατά 31,5% σε σχέση με το 2014». Όσον αφορά δε, τις συντάξεις, προτάσσεται το πρόσφατο κυβερνητικό μέτρο, της χορήγησης «έκτακτου βοηθήματος 630 εκ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ».
Έπεται ο απολογισμός σε Παιδεία -Υγεία -Πολιτισμό: Έτσι, «με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 (μείωση πενταετίας 34%)», ενώ για το χώρο της δημόσιας Υγείας επισημαίνεται η διασφάλιση «πρόσβασης στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες». Στον Πολιτισμό, μεταξύ άλλων, «ολοκληρώθηκαν τα έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του ΕΣΠΑ 2007-2013, με απορροφητικότητα πόρων της τάξης του 98%».
Πλούσιος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και ο απολογισμός και στους τομείς, Πολιτικό σύστημα -δημόσια διοίκηση -αυτοδιοίκηση, με κορυφαία ενέργεια, την ψήφιση της απλής αναλογικής «για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας». Στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ψήφιση του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των ψηφιακών τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, είναι δύο κορυφαία παραδείγματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Στα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου ξεχωρίζει «η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες», ενώ στην πολιτική για τις μεταφορές ξεχωρίζει «η διατήρηση σταθερής τιμής της κάρτας απεριορίστων διαδρομών και παγίωσης του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς».

Μεταξύ πολλών δράσεων και μέτρων στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Διαφάνειας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκει κανείς και «τη συγκρότηση Εθνικού Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά του ρατσισμού». Τέλος, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί, ασφαλώς, η ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού, με την κυβέρνηση να «διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων – πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας».