– ειδήσεις: Ξεκίνησαν οι ενώ μέσα στο μήνα Νοέμβριο αναμένεται  η   καθώς επίσης και η Cyber Monday.

, Black Friday: Πότε ξεκινούν

Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 2/11, οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις , ενώ οι προσφορές θα κορυφωθούν στις 27 Νοεμβρίου με τη αλλά και νωρίτερα, την Δευτέρα στις 20 του ίδιου μήνα με τη .

Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που βλέπουν τον μήνα των εκπτώσεων και ιδιαίτερα την ημέρα της Black Friday ως μια ευκαιρία για να καλύψουν τουλάχιστον ένα μέρος των ζημιών που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, ειδικοί της αγοράς αναμένουν ότι η φετινή Black Friday θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες καθώς τα καταστήματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις ηλεκτρονικές προσφορές. Και αυτό γιατί το καταναλωτικό κοινό από τη μία εξοικειώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις online αγορές και από την άλλη φοβάται -σε περίοδο κορονοϊού- τις ουρές που πιθανώς θα δημιουργηθούν στα καταστήματα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όσον αφορά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, επειδή η 1η Νοεμβρίου είναι Κυριακή, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα από τις 11:00 έως τις 18:00, ενώ . Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, δηλαδή, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου και κατά τη διάρκειά τους, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Πώς θα κυμανθούν οι τιμές

Είναι γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες αλλά και μεγάλες αλυσίδες υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να δούμε πολύ γενναιόδωρες προσφορές που μπορεί να αγγίζουν και το 80% από την πρώτη ημέρα.

Επιπλεόν, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αν και αναμένεται να συμμετάσχουν διστακτικά, τουλάχιστον στην αρχή, στον «χορό των προσφορών», αναμένουν να έχουν μεγάλο τζίρο όλη την περίοδο της Black Friday, με δεδομένο ότι ο κορονοϊός εκτίναξε την οικιακή ψυχαγωγία αλλά και την τηλεργασία. Επομένως, τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές, laptop, σταθεροί υπολογιστές, οθόνες, ηχεία κ.α. αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Τι είναι η

Η «Μαύρη Παρασκευή» έγινε θεσμός στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα σημειωμένα με μελάνι. Τότε, οι ημέρες με αρνητικούς ισολογισμούς στις πωλήσεις σημειώνονταν με κόκκινο χρώμα, ενώ οι ημέρες με θετικό αποτύπωμα σημειώνονταν με μαύρο.

Καθιερώθηκε η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους. Για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας ως Black Friday.

 

Όπως υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Στο διάστημα αυτό παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή της περιόδου, που εφέτος συμπίπτει με την 1η Νοεμβρίου, με προτεινόμενο από τον Ε.Σ.Α ωράριο λειτουργίας, από τις ‪11:00‬ έως τις ‪18:00.

Με την ευκαιρία της έναρξης των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι «όλες οι εμπορικές αγορές της Αθήνας παραμένουν ασφαλείς, επειδή οι επιχειρηματίες με πραγματικό αίσθημα ευθύνης τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας προς όφελος των ιδίων, των εργαζομένων και των καταναλωτών».
Να τηρηθούν τα μέτρα

Προτρέπει, δε, τους καταναλωτές να τηρούν και εκείνοι από την πλευρά τους τα αναγκαία μέτρα και τονίζει, πως «την κρίσιμη αυτή περίοδο το εμπόριο, με αιχμή του δόρατος τα καταστήματα λιανικής, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα σταθερότητας για την οικονομία και καλεί τους καταναλωτές να ενισχύσουν όσο μπορούν την αγορά, εκμεταλλευόμενοι τις μειωμένες τιμές των προς διάθεση προϊόντων».

Τέλος, σημειώνει πως «ο Ε.Σ.Α με γνώμονα την απαίτηση του συνόλου των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων εκπροσώπησης των καταναλωτών της χώρας, εμμένει στο αίτημα του για άμεση κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν έχουν ακόμα καταργηθεί».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ