Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει στην Ελλάδα – Τι ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει στην Ελλάδα – Τι ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας

: Ο υπουργός Υγείας, αναφορικά με τις έντονες ανησυχίες για το τι θα γίνει τελικά στη χώρα μας με το εμβόλιο είπε πως «Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ»

«Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό στη χώρα μας, το οποίο έλεγξε ο ΕΟΦ και αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το της AstraZeneca», τόνισε ο κ. .Τόνισε δε, ότι όποιος έχει προγραμματισμένο ραντεβού σήμερα για να πάει κανονικά να κάνει το , μέχρι να υπάρξει κάποια άλλη εισήγηση του ΕΜΑ.

Στο μεταξύ, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στις διεθνείς και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού των ΑstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, μετά το ντόμινο των αναστολών χορήγησής του στην Ευρώπη.

Σήμερα συνεδριάζει για το θέμα του και της συσχέτισής του με θρομβοεμβολικά επεισόδια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί από την περασμένη εβδομάδα, αλλά θα πραγματοποιηθεί με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) διερευνά ήδη τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό, και στον πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με την βρετανοσουηδικη εταιρία παραςκευής του εμβολίου, με επιστήμονες ειδικούς σε διαταραχές αίματος, και με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου έχουν διενεργηθεί 11 εκατ. δόσεις εμβολίου.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα τις διαθέσιμες πληροφορίες, και έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο, Πέμπτη, για τη συνολική εξέταση του ζητήματος.

Η Επιτροπή επικαλούμενη την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημείωσε ότι “μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό“.

Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο AstraZeneca

Εμβολιασμός για Κορονοϊό: Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες

Μόσιαλος: Τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !