: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, οι ηλικίες των 12 – 15.

Πώς θα κλείνουν τα

Η«χτυπάει» και τις μικρές ηλικίες, που μπορεί να μην νοσούν σοβαρά, ωστόσο μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους ενήλικους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το «πράσινο φως» για τον της ηλικιακής ομάδας , σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της επτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανακοίνωσε η κα, Θεοδωρίδου, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με από 12 και πάνω και με από 17 και πάνω.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια της και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών στην Ευρώπη των 27 και είναι ασφαλή και ανοσογόνα. Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

H κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα mRNA σε εγκύους, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.