: Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του 2018, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή και αυτό θα συμβεί «αν όλα πάνε ιδανικά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περιορισμοί στις είναι αυτοί που θα αρθούν τελευταίοι.

Πάντως το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και θα αφορά κυρίως τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων μέσω της αύξησης του ορίου που ισχύει σήμερα για συναλλαγές με το εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων ή την αγορά πρώτων υλών.

Σχετική ενημέρωση για τα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών για τις επιχειρήσεις αλλά και τον οδικό χάρτη, που καταρτίζουν η ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, ως έχουν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, θα κάνει σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας σε κλειστό δείπνο, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls δεν είναι ανεξάρτητο από το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο. Τα επόμενα βήματα, θα αποφασίζονται κάθε φορά με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι:

  • Η επιστροφή των καταθέσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • Η πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές
  • Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και
  • η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.