Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 112,4 μονάδες από 109,7 τον Σεπτέμβριο, πλησιάζοντας στο υψηλό επίπεδο έτους των 113 μονάδων που σημειώθηκε τον Αύγουστο.

Σημαντικά αυξημένες είναι οι προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων για την απασχόληση αλλά παράλληλα αυξάνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης κλίματος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 112,4 μονάδες από 109,7 τον Σεπτέμβριο, πλησιάζοντας στο υψηλό επίπεδο έτους των 113 μονάδων που σημειώθηκε τον Αύγουστο.

Η βελτίωση αντανακλά την ισχυρή αύξηση του κλίματος στους τομείς της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης στις υπηρεσίες αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους και συγκεκριμένα στις 40,5 μονάδες έναντι 34,5 τον Σεπτέμβριο. Σε υψηλό έτους αυξήθηκε και ο δείκτης για το λιανεμπόριο (στις 17,3 από 2,1 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ στη βιομηχανία ο δείκτης διαμορφώθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο έτους (στις 8,6 από 3,3 μονάδες).

Παράλληλα, όμως, εκτινάσσονται και οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης. Το καθαρό ποσοστό των βιομηχανικών επιχειρήσεων που προβλέπει αύξηση των τιμών αυξήθηκε στο 36,1% από 31,5% και των λιανεμπορικών επιχειρήσεων στο 45,4%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2000 που γίνεται η έρευνα, έναντι 40,2% τον Σεπτέμβριο. Στις υπηρεσίες, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 21,9% από 8,8%.

Πίεση στα νοικοκυριά

Οι αυξήσεις των τιμών που γίνονται όλο και πιο έντονες, έχουν ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να αισθάνονται πίεση στην αγοραστική τους δύναμη, με το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές τους επόμενους 12 μήνες να μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -44,7 μονάδες, που είναι το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο έτους, από -38,3 τον Σεπτέμβριο, ενώ το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές το επόμενο 12μηνο μειώθηκε στο -52,1 από -39,2. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των νοικοκυριών  που δεν θα προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές  είναι 52,1% μεγαλύτερο από το ποσοστό εκείνων που σκοπεύουν να κάνουν τέτοιες αγορές.

Η ενίσχυση του πληθωρισμού περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και αυτό αντανακλάται στην αύξηση του καθαρού ποσοστού τους που αναμένει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το επόμενο 12μηνο στις -40,5 μονάδες από -33,4 τον Σεπτέμβριο.

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 118,6 μονάδες από 117,8 τον Σεπτέμβριο.

Μοχλοί της αύξησης ήταν η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανεμπόριο.