Απρίλιο η πρώτη συζήτηση για το χρέος – Στις 21 Ιουνίου οι τελικές αποφάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/03/2018 - 22:05 | Author: Newsroom Ipaidia

H πρώτη επίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για το μηχανισμό προσαρμογής σε συνάρτηση με την ανάπτυξη (γαλλικός μηχανισμός), θα διεξαχθεί στο Εurogroup της Σόφιας στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Τσεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης των 19 Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα ο Μ.Τσεντένο επεσήμανε ότι η τεχνική προετοιμασία για τον σχετικό «γαλλικό μηχανισμό» προχωρά και ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για όποια ελάφρυνση θα είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Εξάλλου το eurogroup σήμερα επαίνεσε την Ελλάδα για την πρόσφατη ολοκλήρωση της 3η αξιολόγησης και το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η 4η. Όπως επεσήμανε ο Μ. Στεντένο, η Ελλάδα τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει παρουσιάσει και το λεγόμενο «πρόγραμμα ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής». Σημείωσε δε ότι η σχετική δόση θα καταβληθεί στα τέλη του Μάρτη από το ΔΣ του ESM.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σημείωσε ότι τώρα οι θεσμοί και οι εκπρόσωποι των Κρατών Μελών εργάζονται για τον καθορισμό της βιώσιμης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και σημείωσε ότι με στόχο να γίνει ξανά η Ελλάδα μια «κανονική χώρα», θα διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους, θα υπάρξει ένα ελληνικής εμπνεύσεων πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής και εποπτεία στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο – στοιχεία για τα οποία γίνεται μια τριπλή προετοιμασία. Ο Π. Μοσκοβισί έθεσε ως στόχο για αποφάσεις το eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου – από το οποίο απέχουμε 100 μέρες όπως είπε.

Τέλος ο Επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ σήμειωσε ότι η εκκίνηση της τέταρτης αξιολόγησης είναι θετική, αλλά επεσήμανε το σφιχτό χαρακτήρα των χρονικών περιθωρίων, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Και αυτός επέμεινε στο να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές συζητήσεις μέχρι το eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso