– Νομική διέξοδο θα αναζητήσουν υποψήφιοι του οι οποίοι έχουν καταγγείλει σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία της 4ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με το news247, τη νομική οδό θα ακολουθήσουν αρκετοί από τους υποψηφίους του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (2Γ/2022) οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες κατά την εξέταση της 4ης Μαρτίου σε πολλά από τα εξεταστικά κέντρα της χώρας.

Η πρώτη νομική κίνηση, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εξώδικο το οποίο θα σταλεί στον ΑΣΕΠ προκειμένου να γνωστοποιηθούν με ακρίβεια οι επιφυλάξεις των υποψηφίων αλλά και τα αιτήματά τους.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν το απόγευμα της Δευτέρας στο NEWS 24/7 ότι “υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου” και έκαναν λόγο για “φιάσκο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στην διαγωνιστική ιστορία του εν λόγω θεσμού”.

Είναι, εντούτοις, άγνωστος ο αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι θα προτιμήσουν τελικά τη μαζική οδό με κοινή κίνηση. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την εβδομάδα που διανύουμε.

Οι υποψήφιοι έκαναν σωρεία καταγγελίων σε σχετική ομάδα που έχουν σχηματίσει στο διαδίκτυο εδώ και μία εβδομάδα. Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν τα εξής:

Τα (πρωινά) θέματα, αν και ο διαγωνισμός είναι πανελλήνιος, δεν δόθηκαν την ίδια ώρα στο σύνολο των εξεταστικών κέντρων, όπως γίνεται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αντιθέτως, υπήρξε πολύ μεγάλη χρονική απόκλιση (που έφτασε ακόμα και τις δύο ώρες) γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη φωτοτυπικών στα σχολεία αλλά και στις πολλές σελίδες των θεμάτων. Πρόκειται για κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου ο οποίος, σε δήλωσή του, τόνισε: “Κάποια φωτοτυπικά μηχανήματα εξεταστικών κέντρων δεν μπόρεσαν να αποδώσουν κρίσιμες γραμμοσκιάσεις πλαισίων που περιέχονταν σε 17 ερωτήσεις. Στα εξεταστικά κέντρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, αυτό έγινε αντιληπτό με καθυστέρηση και όταν ενημερωθήκαμε σχετικά ζητήσαμε να φωτοτυπηθούν εκ νέου με εντονότερη σκίαση. Σε ορισμένα κέντρα το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα σε άλλα όμως όχι”.

Οι σχετικές διευκρινήσεις και η παράταση χρόνου που δόθηκε μετά την καταγραφή του προβλήματος με τις 17 ερωτήσεις δεν έφτασε ποτέ στον ίδιο χρόνο στα εξεταστικά κέντρα. Υπήρξαν, δε, υποψήφιοι οι οποίοι πληροφορήθηκαν τις διευκρινίσεις και την παράταση από τα…ΜΜΕ αφού είχαν ήδη παραδώσει τα γραπτά τους. Προκύπτει, άρα, το πρόβλημα ότι ένα μεγάλος μέρος των υποψηφίων δεν έμαθε ποτέ για την παράταση και δεν είχε ποτέ δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε να διορθώσει απαντήσεις, εφόσον το επιθυμούσε.

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί, που δεν ταιριάζουν σ’έναν πανελλήνιο διαγωνισμό υπό το κύρος του ΑΣΕΠ. Σε εξεταστικά κέντρα δόθηκε εντολή τα κινητά τηλέφωνα να μείνουν πάνω στα θρανία σε λειτουργία πτήσης (!). Σε άλλα να είναι τελείως κλειστά. Ούτε καν σ’ αυτό δεν φαίνεται να υπήρχε ενιαία στάση. Γράφει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ: “Τα κινητά πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και στο πάτωμα και όλοι να παραδίδουν τα θέματα και όλα τα σχετικά έγγραφα φεύγοντας από την αίθουσα. Θεωρώ αυτονόητο ότι οι οδηγίες αυτές τηρήθηκαν από τους επιτηρητές, όπως γίνεται πάντα στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ”. Οι καταγγέλοντες δεν τον δικαιώνουν…

Η κίνηση του ΑΣΕΠ να “χαρίσει” ουσιαστικά την απάντηση σε 17 ερωτήσεις σε όλους τους υποψηφίους φαίνεται ότι δεν καταλαγιάζει την οργή που πολλοί από αυτούς νιώθουν. Και αυτό γιατί, όπως οι ίδιοι τονίζουν, έχει ανακύψει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας, αξιοκρατίας και σωστής λειτουργίας.

“Ο διαγωνισμός πρέπει να ξαναγίνει και αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο ΑΣΕΠ” μάς λέει η ίδια νομική πηγή.

Το θέμα, τέλος, έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση καθώς ήρθε στη Βουλή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με επίκαιρη ερώτηση, αφήνει αιχμές κατά του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο, από τη δική του πλευρά, ισχυρίζεται ότι δεν έχει αρμοδιότητα ως προς το διαγωνισμό και πετά το μπαλάκι στο ίδιο το ΑΣΕΠ.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ