Ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης στις 6 για να παρουσιάσει το πρόγραμμα ένταξης ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ για τη μάχη κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες θα διατεθούν αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19, ενώ στο μεγάλο πρόγραμμα του ΕΣΥ θα ενταχθούν και άλλες για ανθρώπους που έχουν άλλα νοσήματα, πλην κορωνοϊού.

Σε σημερινές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ενώ πρόσθεσε ότι το «σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως, και θα αντέξει».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» προκειμένου να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική.

Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που ξεδιπλώνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας αναπτύσσοντας Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έχουν ήδη διακομιστεί περίπου 15 ασθενείς χωρίς κορωνοϊό από τον Ερυθρό Σταυρό προς το ΝΙΜΤΣ.

Η μετατροπή του Ερυθρού Σταυρού θα γίνει κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου».

Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600, που είχε τεθεί ως «μαύρο» ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Και δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αποτελούν τον πιο «σκληρό» αλλά αξιόπιστο δείκτη τόσο για την ανοδική πορεία της επιδημίας αλλά και για την περαιτέρω πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τις επόμενες 20 με 25 ημέρες. Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική -οι 374 από τους 606.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ