: Η τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει τα 1,85 ευρώ ανά λίτρο – Αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας με τα αστικά κέντρα

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο newsbomb είπε: «Η πορεία της τιμής της είναι σταθερά ανοδική. Από το Σαββατοκύριακο μέχρι σήμερα σημειώθηκε αύξηση 1,5 λεπτό. Με απλά λόγια η βενζίνη από 1,85 ευρώ πήγε στο 1,865 και αύριο θα πάει στο 1,875».

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η άνοδος δεν σταματάει και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει. Πίστευα ότι τα 2 ευρώ θα τα πιάναμε το καλοκαίρι αλλά όπως όλα δείχνουν θα το φτάσουμε πολύ νωρίτερα».

Σε ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές εξελίσσεται η αγορά βασικών αγαθών καθώς το ράλι έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει, «ματώνοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ανεξέλεγκτη η πορεία των τιμών

Το Newsbomb επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη ο οποίος τόνισε: «επιβεβαιώνονται όσα λέγαμε για την ακρίβεια όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα πράγματα έχουν λάβει ανεξέλεγκτη πορεία και δεν κοντρολάρεται. Είτε το φαινόμενο οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση, είτε στην ΕΕ, είτε στην χώρα μας ο καταναλωτής βλέπει τα χρήματά να φεύγουν από την τσέπη του. Για την ενέργεια (, καύσιμα) πληρώνει το μάρμαρο χωρίς να αναπληρώνει το εισόδημά του. Μπορεί ακόμα να μην βλέπουμε αντιδράσεις αλλά οι κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ότι η βουβή αντίδραση είναι όπως το τσουνάμι κάποια στιγμή το κύμα θα έρθει και θα σκάσει και τότε δεν θα μαζεύονται οι συνέπειες.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα «χθες» και να σταματήσουν τα κυνικά λογύδρια κάποιων υπουργών οι οποίοι από αυτά που λένε φαίνεται πως δεν ζουν στην πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός λέει θα δώσει στις ευπαθείς ομάδες. Τι θα πληρώσει όμως κάποιος με αυτά τα λεφτά. Έχω περιπτώσεις καταναλωτών που πέρσι πλήρωναν στη ΔΕΗ εκκαθαριστικό λογαριασμό 100 ευρώ και φέτος με τις ίδιες κιλοβατώρες του ήρθε 3.500 ευρώ».

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής αυτές – σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη – διαμορφώνονται ως εξής:

Γιαουρτάκι: Από 2,30 έχει ανέβει στα 2,36
Φέτα: Από 8,20 ευρώ/κιλό έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ
Φακές: Από 1,10 ευρώ σε 2 ευρώ
Αρνί και κατσίκι: 8,50 ευρώ (σταθερή τιμή σε σχέση με πέρσι όμως αναμένεται μεγάλη αύξηση πριν το Πάσχα )
Μοσχαράκι: Από 9,50 ευρώ το κιλό έχει σκαρφαλώσει στα 12,5 ευρώ το κιλό
Ελαιόλαδο: Έχει ανέβει πρώτη φορά στα 7.47 ευρώ το λίτρο.

«Βαφτίσια» σε πολλά προϊόντα

Επιπλέον ο κ. Λεχουρίτης αναφέρθηκε και σε κάποιους άλλους παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά και στις τσέπες των καταναλωτών. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ έκανε λόγω για «βαφτίσια» σε πολλά προϊόντα τα οποία έρχονται στην Ελλάδα και πωλούνται ως ελληνικά εκφράζοντας τον φόβο ότι όλη αυτή η κατάσταση θα φέρει «αλλοίωση των προϊόντων». Συνέστησε δε, να ενταθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα του κράτους και τα τελωνεία.

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ συνέστησε στους καταναλωτές προσοχή στα ψώνια τους. Τους προέτρεψε να ελέγχουν τις τιμές, να προτιμούν προϊόντα πραγματικών και όχι πλασματικών προσφορών, να επιλέγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που είναι φθηνότερα, να ελέγχουν τις τιμές όταν φτάνουν στο ταμείο (να είναι ίδιες με το ράφι) ενώ όσον αφορά τα καύσιμα να αποτρέπουν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τα Σαββατοκύριακα που δεν γίνονται έλεγχοι του αρμόδιου υπουργείου.

Ανακοινώνεται σήμερα ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 25 ετών

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος θα είναι υψηλότερος των τελευταίων 25 ετών. Να υπενθυμίσουμε πως την τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε βρεθεί πάνω από το 6% ήταν τον Μάρτιο του 1997.

Η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω σε σχέση με ένα έτος πριν, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο. Η τιμή του Brent κινείται στα 92,2 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα τιμών που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2014.