Χιλιάδες αιτήσεις σχολείων για την αναβάθμιση του ψηφιακού τους εξοπλισμού

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/04/2016 - 09:58 | Author: Newsroom Ipaidia

Μεγάλος ήταν ο αριθμός των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέθεσαν αιτήσεις για την ανανέωση του ψηφιακού τους εξοπλισμού.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για την βελτίωση των ψηφιακών υποδομών των σχολείων, αλλά και την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην καθημερινή διδακτική πρακτική. Για την πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων θα διατεθούν για φέτος 450 χιλιάδες ευρώ. Συνολικά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει εξασφαλίσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 1,5 εκ. ευρώ (για την τριετία), ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επιπρόσθετη χρηματοδότηση του έργου και από το ΕΣΠΑ.

Η προθεσμία των αιτήσεων έληξε την Παρασκευή, 8 Απριλίου και ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έφθασαν τις 5.381. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούσαν Δημοτικά με τον αριθμό των αιτήσεων να ανέρχεται σε 2.201, ενώ ως προς το πλήθος των αιτήσεων ακολουθούν τα Γυμνάσια με 1.195, τα Νηπιαγωγεία με 816, τα Γενικά Λύκεια με 727, όπως φαίνεται και στον αναλυτικό πίνακα που παρατίθεται ακολούθως.

Η αναβάθμιση των υποδομών ΤΠΕ θα πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση παλαιού εξοπλισμού ή/και με την εγκατάσταση σύγχρονων σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής χαμηλού κόστους, καθώς και σταθμών εργασίας στις αίθουσες διδασκαλίας. Προτείνεται η χρήση του λειτουργικού συστήματος Ubuntu Linux, της τεχνολογίας LTSP (Linux Terminal
Server Project) και της εφαρμογής ΕΠΟΠΤΗΣ (Epoptes), τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά σχολικά εργαστήρια της χώρας. Η προτεινόμενη τεχνολογία καθιστά δυνατή τη χρήση και παλαιότερων υπολογιστών, όσον αφορά τη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών, μέσω την αναβάθμισης/αντικατάστασης του εξυπηρετητή (server) του εργαστηρίου πληροφορικής.

Μέσω του προγράμματος παρέχονται οι ακόλουθες δυνατότητες:

 αντικατάστασης πεπαλαιωμένου, μη λειτουργικού ψηφιακού εξοπλισμού, δηλαδή οθόνες, πληκτρολόγια, κάμερες, ακουστικά-μικρόφωνα, κάρτες μνήμης κλπ.,

 συμπλήρωσης εξοπλισμού, δηλαδή πολυμηχανήματα (εκτυπωτές-φωτοτυπικά-σαρωτές), τρισδιάστατοι εκτυπωτές-σαρωτές, σετ ρομποτικής-αισθητήρων, δομημένη καλωδίωση, μεταγωγείς δικτύου, ασύρματη δικτύωση κλπ. και

 παροχής εξοπλισμού που διαλειτουργεί με υπολογιστές και εποπτικά εργαλεία για τα οποία, μέσω της αίτησης, θα αποδεικνύεται η ανάγκη προμήθειάς τους και θα τεκμηριώνεται η χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης ενός επιπλέον εργαστήριου ψηφιακών μέσων, εφόσον υφίσταται ο κατάλληλος χώρος στη σχολική μονάδα, καθώς και η δυνατότητα εξοπλισμού με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία αιθουσών διδασκαλίας και υφιστάμενων εργαστηρίων φυσικών επιστημών, τεχνολογίας κλπ.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα προχωρήσει στη βελτίωση της εφαρμογής "Καταγραφής και Αναβάθμισης Ψηφιακών Υποδομών Σχολείων" σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχουν κατατεθεί ενώ θα παραμείνει ανοικτή για την αποτύπωση των αναγκών των σχολείων, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στις επόμενες δράσεις αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών, μέσα από τα Περιφερειακά ή/και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ ή από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Τύπος σχολείουΣχολεία συνολικάΠλήθος καταχωρήσεωνΠλήθος αιτήσεων
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ1450892727
ΓΥΜΝΑΣΙΟ235114031195
ΔΗΜΟΤΙΚΟ687529372201
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ60152
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ5890
ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ935141
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ2876
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ455321271
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ14011197
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ18070
ΚΕΔΔΥ6311
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ72241303816
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ65123
ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ10311
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ372119
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ111
1918370925381

8  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: