Πίνακας περιεχομένων

: Οι προβλέψεις για τις ανά επιστημονικό πεδίο – Προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο

Tι αναμένεται με τις

Η βαθμολόγηση των εξεταζόμενων μαθημάτων ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και οι πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα δεν είναι ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με στοιχεία της Κυριακάτικης Απογευματινής, η εικόνα σε βασικά μαθήματα όπως Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Βιολογία και Φυσική είναι χειρότερη από πέρυσι.

Μεγάλος αριθμός γραπτών “έπεσε” κάτω από τη βάση, ενώ τα άριστα δεν αναμένεται να είναι πολλά. Ακόμα και στην Ιστορία, όπου τα θέματα κρίθηκαν βατά και διαβαθμισμένης δυσκολίας, η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Βαθμολογίες Πανελληνίων 2025: Μεγάλος αριθμός γραπτών κάτω από τη βάση - Εκτιμήσεις για τις βάσεις 2025

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης, παρέχει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένονται μικρές μεταβολές προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών προβλέπεται ελαφρά κάμψη, ιδιαίτερα στις περιζήτητες σχολές όπως αυτές του Πολυτεχνείου.
Το 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας θα παρουσιάσει συγκρατημένη πτωτική τάση στις κορυφαίες σχολές και αυξομειώσεις στις υπόλοιπες. Αντίθετα, στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος, ιδιαίτερα στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές.

 

Διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής

Οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων διαμορφώνονται από τον συντελεστή που κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει επιλέξει για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η ΕΒΕ προκύπτει από τη μέση επίδοση των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενη με έναν συντελεστή από 0,8 έως 1,2.

Πέρυσι η χαμηλότερη ΕΒΕ διαμορφώθηκε στο 4ο επιστημονικό πεδίο στα 8,31, ενώ στο 1ο πεδίο η βάση εισαγωγής ήταν 9,14, στο 2ο 9,72 και στο 3ο 9,59. Παρά τις κρίσεις για θέματα χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας, οι υποψήφιοι δεν φαίνεται ότι απέδωσαν τα μέγιστα.