Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/11/2015 - 20:34 | Author: Newsroom Ipaidia

Μια τάξη με παλιά θρανία, κοντυλοφόρους και μελανοδοχεία, χάρτες, πίνακες, μια βέργα που κοκκίνισε πολλά παιδικά χέρια, αναγνωστάρια, βιβλία, ενδεικτικά, μαθητικά πηλήκια και μπλε ποδιές, όργανα Φυσικής και Χημείας, χάρακες, μηχανές προβολής…

Μνήμες από τα παιδικά μαθητικά χρόνια αναδύονται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Θίσβης.

Ο Σύλλογος Γυναικών Θίσβης, με δική του πρωτοβουλία και αποκλειστική ευθύνη δημιούργησε τον Αύγουστο του 2013 το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης, με ιδίους πόρους – εκμεταλλευόμενος την παραχώρηση του κτιρίου του παλιού δημοτικού Θίσβης από τον Δήμο Θηβαίων με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου λίγους μήνες νωρίτερα. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με την πολύτιμη βοήθεια των κατοίκων της Θίσβης αλλά και χορηγιών από επιχειρήσεις της περιοχής και τους ομογενείς της Αμερικής το σχολείο ξαναζωντάνεψε.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης προσπαθεί να ξεφύγει από το τετριμμένο και παλαιομοδίτικο μοντέλο του μουσείου «βιτρίνα» με τις προθήκες και τις τυπικές ξεναγήσεις. Ένα δείγμα της διάθεσης του μουσείου και των επιστημονικών του συνεργατών πήραν όσοι συμμετείχαν στις 4 Αυγούστου 2013 στην πρώτη του εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδία παίζει» όπου μικροί και μεγάλοι έλαβαν μέρος σε μία διαδραστική περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου αλλά και στα παιχνίδια της αυλής ενός σχολείου των μέσων του 20ου αιώνα. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 πολλά σχολεία της περιοχής έχουν επισκεφθεί το μουσείο και έχουν συμμετάσχει στα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα.

Σε μια προσπάθεια το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης να εξελιχθεί σε ένα πνευματικό ίδρυμα με κύρος και βαρύτητα στα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δρώμενα ανοίγει με μεγάλη χαρά τις πόρτες του προκειμένου να φιλοξενήσει εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων: Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων αλλά και επισκέψεις συλλόγων, φορέων και ιδιωτών. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Θίσβης παρέχει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασικός σκοπός του είναι η προσφορά μιας διαφορετικής εμπειρίας εκπαιδευτικής ξενάγησης όπου οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία του πρώην Δημοτικού Σχολείου Θίσβης μέσα στα πλαίσια της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα διαδραστικό πρόγραμμα που βασίζεται σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις της Εκπαίδευσης και της Μουσειοπαιδαγωγικής με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων.

Το κόστος συμμετοχής στα Εκπαιδευτικά Πρόγραμματα- ξεναγήσεις στο μουσείο, για την ενίσχυση της λειτουργίας του, είναι μόλις 3 ευρώ/ άτομο. Περαιτέρω στο πωλητήριο του μουσείου μπορεί να βρει κανείς όμορφα αναμνηστικά δώρα. Τέλος η όμορφη και ασφαλής αυλή δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Θίσβης κα Ζωή Μεϊδάνη, τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου Σχολικής Ζωής Θίσβης σας προσκαλούν να το επισκεφτείτε!!!!!!!! To Μουσείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις πόλεις της Θήβας (περίπου 35 χλμ), της Λιβαδειάς (περίπου 30 χλμ), της Χαλκίδας (περίπου 70 χλμ) και η πρόσβαση από την Αθήνα διαρκεί γύρω στις δύο ώρες (περίπου 120 χλμ). Προγραμματίστε την επίσκεψή σας τηλεφωνικά (6974856660 & 6978861926) ή μέσω e- mail ([email protected]). Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στο ιστολόγιο του Μουσείου http://www.msxolikiszoisth.blogspot.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/msxolikiszoisthisvis

Αραπίτσα Ευδοκία- Παναγιωτόπουλος Ιωάννης (Επιστημονικοί Συνεργάτες)

iPaideia.gr

Loading...
  • ideascentral

    europalso