ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Με αφορμή την κατάθεση της τελικής πρότασης του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την Ανασυγκρότηση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, όπως αυτή παρουσιάστηκε επισήμως από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπου προτείνεται η κατάργηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι Αθήνας, συνεκλήθη έκτακτη Συνέλευση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας με αριθμό 6/06-03-2013 με μοναδικό θέμα:

“Την προτεινόμενη κατάργηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στα πλαίσια του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».”

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, μετά από εκτεταμένη συζήτηση και αλληλοενημέρωση, κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:

Η πρόταση για κατάργηση του Tμήματός μας, μας αιφνιδίασε, επειδή τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη διαμόρφωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» βρίσκονται σε αναντιστοιχία με αυτή.

Ειδικότερα:

Κλείνοντας φέτος 58 χρόνια ύπαρξης το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) του ΤΕΙ Αθήνας είναι το παλαιότερο μεταξύ των τριών ομοειδών Τμημάτων ΤΕΙ στη χώρα μας, δηλαδή του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου και του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Σημειώνεται ότι τα τρία αυτά Τμήματα έχουν παρόμοιο πρόγραμμα σπουδών και οι απόφοιτοί τους τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα.

Επιπλέον, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) του ΤΕΙ Αθήνας είναι:

· το κεντρικότερο από γεωγραφικής άποψης,

· ανάμεσα σε αυτά με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,

· από αυτά με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

· από αυτά με τη μεγαλύτερη απορρόφηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (αποδεδειγμένα, οι απόφοιτοί του προτιμώνται στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω του άρτιου προγράμματος σπουδών του).

Οι σπουδές του, όπως και αυτές των άλλων τμημάτων των ΤΕΙ Ηπείρου και Θεσσαλονίκης, καλύπτουν την αγωγή βρεφών και μικρών παιδιών πριν από την εισαγωγή τους στο Νηπιαγωγείο (υποχρεωτική εκπαίδευση), δηλαδή σε ένα τομέα πολύ εξειδικευμένο και απαιτητικό για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους και στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος ζητά ομόφωνα να επανεξεταστεί το θέμα με βάση τα κριτήρια του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» και ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ του ΤΕΙ Αθήνας.

H Προϊσταμένη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής

Δρ. Παπαπροκοπίου Αναστασία

Αν. Καθηγήτρια, ΤΕΙ Αθήνας

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ