Θυμάμαι το 1995 εκατοντάδες νεαροί που δήλωναν φοιτητές έκαναν κατάληψη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και ύστερα από εκτεταμένα επεισόδια που καλύπτονταν από τα τηλεοπτικά κανάλια της εποχής επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς.

Γράφει ο Αθανάσιος Κατσίμπελης
{ad]
Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ.Σήφης Βαλυράκης έδωσε εντολή στην αστυνομία να εισέλθει στον χώρο. Συνελήφθησαν τότε πάνω από 650 άτομα.Την επόμενη μέρα τα κανάλια έδειχναν συνεχώς τους συλληφθέντες να επιβιβάζονται στα αστυνομικά λεωφορεία.

Όταν τη μεθεπόμενη μέρα ως φοιτητής κι εγώ τότε του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, μαζί με τον συμφοιτητή μου τον Τάσο, πήγαμε για πρώτη φορά σε ένα Δημοτικό σχολείο για να κάνουμε πρακτικές διδασκαλίες, ο δάσκαλος της τάξης μας παρουσίασε στους μαθητές λέγοντας : “Οι κύριοι είναι φοιτητές και θα σας κάνουν μάθημα”.

Ένα παιδάκι που προφανώς είχε δει στην τηλεόραση όλα τα γεγονότα με τους “κακούς φοιτητές” που είχαν συλληφθεί σήκωσε το χεράκι του και είπε : “Μα δεν σας συλλάβανε χθες;”

Θυμήθηκα τα παραπάνω επειδή χθες στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει λέει, μεταξύ άλλων και την “κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου”.

Πώς, όμως, το 1995 συνελήφθησαν φοιτητές μέσα στο Πολυτεχνείο και το άσυλο θα καταργηθεί τώρα;

Η αλήθεια είναι πως η Βουλή των Ελλήνων θα νομοθετήσει να καταργήσει ένα άσυλο που δεν υφίσταται.Έχει καταργηθεί τόσο de jure όσο και de facto καθώς αφενός με νόμo επιτρέπεται η είσοδος της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια ακόμα και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών για αυτόφωρα εγκλήματα και αφετέρου έχει αντικατασταθεί, εκ των πραγμάτων, από την ανομία και την ασυδοσία.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένα δικαίωμα ιερό, με ιστορία αιώνων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και το δυσφημίζουν ή συμβάλλουν στον εκφυλισμό του όσοι ανεύθυνα και επιπόλαια το μετατρέπουν ή αφήνουν να μετατραπεί ή καλύπτουν ιδεολογικά τη μετατροπή του από άσυλο των ιδεών σε άσυλο βιαιοπραγιών και καταστροφών»

Το παραπάνω υποστήριζε το 2007 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με εισηγητή τον καθηγητή κ. Αντ. Μανιτάκη στο “Ψήφισμα για το Ζήτημα του Πανεπιστημιακού Ασύλου”

Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει νόημα μόνο εφόσον συνίσταται εννοιολογικά στην αδυναμία παρέμβασης των αστυνομικών αρχών στους χώρους του πανεπιστημίου σε περίπτωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Αντίθετα, το να γίνεται λόγος για άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, έρευνας και διδασκαλίας είναι εννοιολογικά όχι μόνο άστοχο αλλά και περιττό: η ελεύθερη διακίνηση ιδεών καθώς και η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας αποτελούν συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα, τα οποία μάλιστα απολαμβάνουν στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της ευρύτερης δυνατής συνταγματικής προστασίας ως επιμέρους εκδηλώσεις της ακαδημαϊκής ελευθερίας (Σ. 16 παρ. 1).

Είτε, λοιπόν, συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με την ελληνική πρωτοτυπία της έννοιας του Πανεπιστημιακού Ασύλου θα πρέπει να παραδεχθεί πως αυτή η έννοια δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάμε πως υπήρξαν Πρυτάνεις που ακόμα κι όταν είχε στην ουσία καταργηθεί το άσυλο δια νόμου επιχειρηματολογούσαν υπέρ του λέγοντας πως το εθιμικό δίκαιο επικρατεί του νόμου και καταδίκαζαν ακόμα και την είσοδο της πυροσβεστικής στα Πανεπιστήμια!!!

Αυτό λοιπόν που προσπαθεί η κυβέρνηση να καταργήσει δεν είναι το άσυλο – κανένας δεν μπορεί άλλωστε να καταργήσει κάτι κατηργημένο – αλλά τη νοοτροπία να θεωρούμε απαράδεκτο να επεμβαίνει η αστυνομία μιας δημοκρατικής χώρας μέσα στα Πανεπιστήμια όταν διαπράττονται εγκλήματα.

katsimpelis.gr