: Τις επόμενες μέρες αναμένονται τα νέα πρωτόκολλα για το Ανησυχία για το ποσοστό ανεμβολίαστων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Στην τελική ευθεία για τις οριστικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την ασφαλή επιστροφή στα βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr θα έχει συνάντηση με την επιτροπή των ειδικών την Πέμπτη, με βάση και τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με τη να καλπάζει και τα κρούσματα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το άνοιγμα των σχολείων. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το 20% με 25% των παραμένει ανεμβολίαστο ενώ στους μαθητές στις ηλικιακές ομάδες 12-15 και 15-17 τα ποσοστά παραμένουν πολύ χαμηλά.

Νέα πρωτόκολλα

Τη Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα, για τα σχολεία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr δεν αναμένεται να ειπωθεί κάτι νεότερο απ’ όσα ήδη είναι γνωστά.

Τις επόμενες μέρες θα συζητηθούν τα που θα ισχύσουν στα σχολεία, τα οποία δεν θα διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από όσα εφαρμόστηκαν την προηγούμενη χρονιά όσον αφορά τα μέτρα προστασίας εντός του σχολικού χώρου.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θεωρείται δεδομένη εντός των εγκαταστάσεων του σχολείου, ενώ για το προαύλιο, η απόφαση θα οριστεί από το αν θα επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όπως  ίσχυε πριν μερικούς μήνες.

Αναμένεται πάντως ένα πιο ευέλικτο σύστημα αντιμετώπισης των κρουσμάτων εντός των σχολείων, το οποίο εν πολλοίς θα αφορά και τον αριθμό των εμβολιασμένων μαθητών και εντός του χώρου.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, εντός ασφαλών πλαισίων, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Τι έχει κλειδώσει για το άνοιγμα των

Η ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν τα σχολεία έχει ήδη οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας στις 13 Σεπτεμβρίου. Παρά τα σενάρια για πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με  την μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνει περιθώρια για μία τέτοια πρωτοβουλία.

Η διενέργεια τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα αποτελεί τη μοναδική επιλογή για όποιον δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού και επιθυμεί να προσέλθει εντός του χώρου του σχολείου, με το είδος του τεστ να διαχωρίζεται μεταξύ και εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές δύο φορές την εβδομάδα (πιθανότατα Δευτέρα και Πέμπτη, όπως ίσχυε για κάποιο διάστημα κατά την περσινή χρονιά) θα πρέπει να φέρουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου () η βεβαίωση παρελθούσας νόσησης ( κατά το τελευταίο εξάμηνο).

Αντιθέτως, για τους εκπαιδευτικούς ζητείται εργαστηριακό τεστ (rapid ή PCR) δύο φορές την εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει και θα πρέπει να διενεργείται με ευθύνη του εργαζόμενου.

Η ρύθμιση αυτή λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που δεν έχει προχωρήσει ακόμα στον εμβολιασμό τους. Επιπλέον, όποιος δεν φέρει τα απαραίτητα έγγραφα δεν θα έχει πρόσβαση στο σχολείο και ενεργοποιείται η τους και περικοπή του μισθού του έως ότου προσκομίσει τα δικαιολογητικά που ορίζονται.