Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε μεταξύ άλλων για τα . Η Βάνα Παπαευαγγέλου έδωσε οδηγίες προς τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν μετά από θετικό στα παιδιά.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει μία μετατόπιση των από τις ηλικίες 18 – 35 ετών που «οδήγησαν» την «έκρηξη» των Χριστουγέννων, στις ηλικίες 35 – 65 ετών.

Η προσοχή, όπως τόνισε, στρέφεται πλέον στο εάν η Όμικρον θα φτάσει στους ανεμβολίαστους, «όπου εκεί θα έχουμε θέμα» παρατήρησε.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των γονιών, μετά το άνοιγμα των , για τον κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς, η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι με την τήρηση των μέτρων, με τα συχνά self test, με τη χρήση μάσκας και δεδομένου ότι τα παιδιά με συμπτώματα παραμένουν στο σπίτι, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να υπάρξει διασπορά.

Όπως ανέφερε, η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ήταν κάτι αναμενόμενο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Επίσης, η ίδια συνέστησε στους γονείς, μετά από ένα θετικό self test των παιδιών τους εφόσον αυτά είναι μάλιστα και ασυμπτωματικά, να προχωρούν σε rapid test και όχι απαραίτητα σε μοριακό (PCR).

Σε ερώτηση για το τι γίνεται εάν το self test είναι θετικό, ενώ το rapid αρνητικό, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι εφόσον και το παιδί είναι ασυμπτωματικό, «εμπιστευόμαστε το rapid», καθώς η διαδικασία λήψης του δείγματος θεωρείται ότι διεξάγεται πιο σωστά.
Παράλληλα, για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, η ίδια δήλωσε: «Δεν θα ήμουν εντελώς αρνητική». Όπως είπε, για την εικόνα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος βοήθησε, όχι τα μέτρα. «Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι έχουμε 50.000 κρούσματα και μαζεύτηκε» παρατήρησε.

Όσο για το εάν η Όμικρον μπορεί να οδηγεί στο τέλος της πανδημίας, τόνισε, παραπέμποντας στον κίνδυνο για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων: «Δεν θα το έλεγα εγώ αυτό, είμαι επιφυλακτική, δεν θα βιαζόμουν να πω κάτι τέτοιο».