Το πρώτο για τη νέα σχολική χρονιά δεν αργεί – Οι δήμοι της Αττικής ήδη έχουν μπει σε ρυθμούς προετοιμασίας.

Τα δημοτικά συνεργεία εργάζονται εντατικά στα σχολεία, για την επισκευή ή τη διόρθωση όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει ή έχουν αναφερθεί, για την αναβάθμιση των κτιριακών μονάδων, για τη συντήρηση, για τον εξοπλισμό, για τα βαψίματα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για τον καλλωπισμό, για την υγιεινή, για την πρόσβαση και γενικά για όλα όσα απαιτούνται, ώστε οι μαθητές να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους με ασφάλεια και με χαρά.

Παιδικοί σταθμοί και Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην προτεραιότητα των δήμων. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι σε συνεργασία με τις Πρωτοβάθμιες-Δευτεροβάθμιες Σχολικές Επιτροπές και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, καταγράφουν, ενεργούν και συντονίζουν, ώστε στις 12 Σεπτεμβρίου να είναι όλα έτοιμα.

Οι εργασίες πολλές και ποικίλες, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες των εκπαιδευτικών μονάδων σε κάθε πόλη. Στο Γαλάτσι ο δήμος εκτελεί εργασίες μόνωσης των σχολικών κτιρίων. Ο δήμος Νέας Ιωνίας κάνει αυτό το διάστημα εκτεταμένες εργασίες συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης των σχολικών μονάδων. Έργα αναβάθμισης και αισθητικής βελτίωσης των σχολείων και στον δήμο Χαλανδρίου.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού ξεκινά ένα μεγάλο έργο συντήρησης και επισκευής όλων των σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων), προϋπολογισμού 2.102.000 ευρώ.

Έργα και παρεμβάσεις στα σχολεία, σε αίθουσες και σε προαύλια, εκτελεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Εργασίες συντήρησης, ελαιοχρωματισμού, αλλά και διακόσμησης ο δήμος Φυλής.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ζωγράφου, κάνουν τις δικές τους εργασίες, μεταξύ των οποίων και αλλαγές δαπέδων όπου απαιτείται. Αισθητικές παρεμβάσεις στα σχολεία από τον δήμο Βύρωνα, αλλά και εργασίες ελαιοχρωματισμού των σχολικών αιθουσών και συντήρησης των κτιρίων, όπως και στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ ο δήμος Αλίμου, πέρα από την αποκατάσταση προαύλιων χώρων και την ανακαίνιση γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ σε Δημοτικό σχολείο, ετοιμάζεται να παρουσιάσει και μια νέα εξωτερική όψη ενός Λυκείου, που «βλέπει» σε πλατεία.

Κάποιοι άλλοι δήμοι της Αττικής ετοιμάζονται και για θεμέλιους λίθους, όπως ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, που με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γαβριήλ, θα τελέσει τον αγιασμό για τη θεμελίωση ενός νέου παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού. Κάτι που ήδη έκανε ο δήμος Αγίας Παρασκευής, όταν στις αρχές Αυγούστου τέλεσε αγιασμό για τη θεμελίωση επίσης ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού. Τέλος, ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας ετοιμάζεται για την ανέγερση ενός νέου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου στα Σπάτα κι ενός νέου Δημοτικού στην Αρτέμιδα.
Το «ντυμένο» με γκράφιτι Δημοτικό στα Άνω Λιόσια

Ωστόσο, μέσα στο πρόγραμμα ορισμένων δήμων είναι και η αισθητική βελτίωση των σχολείων. Κάποιοι μάλιστα φροντίζουν να προσθέσουν έμπνευση, φαντασία και καλλιτεχνική δημιουργία, όπως ο δήμος Φυλής, ο οποίος έχει «ντύσει» ολόκληρο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων με γιγαντιαία γκράφιτι και εκτεταμένους ελαιοχρωματισμούς από άκρη σε άκρη, δίνοντας έτσι στο κτίριο έναν τόνο χαράς και θετικής ενέργειας. Ενδεικτική της φαντασίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η μια είσοδος του σχολείου, όπου με τη ζωγραφιά στον εξωτερικό χώρο, μετατράπηκε σε «βιβλιοθήκη»!

Άλλα γκράφιτι και ζωγραφιές που απεικονίζουν γελαστά παιδιά, βιβλία, χαρούμενα σπιτάκια και αερόστατα ή τον εργατικό μέρμηγκα και τον τεμπέλη τζίτζικα, «έντυσαν» τους ψυχρούς τοίχους στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και τους διαδρόμους στο εσωτερικό του κτιρίου. Ακόμη και ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σεντ-Εξυπερί βρήκε τη δική του θέση ως γκράφιτι μέσα στο σχολείο.

«Πρωτομάστορας» αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Φυλής Γιάννης Κρεμύδας και δημιουργός ο καλλιτέχνης του είδους Χρήστος Ρουμελιώτης.

«Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων είναι το μεγαλύτερο στον δήμο μιας και θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιβάλλον, για να έρχονται τα παιδιά με θετική διάθεση στο σχολείο και να έχουν όρεξη για μάθηση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρεμύδας και συνεχίζει: «Δεν είναι μόνο ο καλλωπισμός. Προτεραιότητά μας είναι και η ασφάλεια. Είχαμε παραλάβει σχολεία χωρίς μονώσεις και με προβλήματα. Δουλέψαμε πολύ για να είναι οι σχολικές μονάδες ασφαλείς και πλήρως εξοπλισμένες τεχνολογικά. Θα έλεγα πως ακολουθήσαμε τη σειρά Ασφάλεια-Υγιεινή-Αναβάθμιση κτιρίων-Τεχνολογία και προχωρήσαμε και στον καλλωπισμό. Ως προς το θέμα αυτό θελήσαμε να βάλουμε χρώματα που αρέσουν στα παιδιά, αλλά είναι και Α’ ποιότητας, αντιαλλεργικά, για την προστασία τους. Θέλουμε τα έργα που κάνουμε να μείνουν και βάζουμε τον πήχη ψηλά και για τους επόμενους».

Στη συνέχεια ο κ. Κρεμύδας παραδέχεται πως χρειάζεται και μεράκι για ν’ ασχοληθεί κάποιος τόσο δημιουργικά γύρω από την αισθητική βελτίωση των σχολείων. «Μεράκι, αγάπη και τρέξιμο διαρκώς, αλλά για μένα τα σχολεία είναι σαν το σπίτι μου», λέει συγκεκριμένα, ενώ για τον καλλιτέχνη που επέλεξαν, απαντά: «Είναι φοβερό παιδί. Έχει βέβαια το δικό του στιλ, όμως όταν τον καλέσαμε, του εξηγήσαμε τι ακριβώς θέλαμε και τον ρωτήσαμε αν μπορεί. Μας απάντησε “ναι” κι έκανε εξαιρετική δουλειά».

Στο τέλος, ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Φυλής, προσθέτει: «Σκοπός μας είναι και παραμένει η πολυδιάστατη αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος και η ικανοποίηση των παιδιών μας».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ