Σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και το ΤΕΙ Κρήτης

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/07/2018 - 15:41 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ,  εκφράζει την ανησυχία της για τις επικείμενες εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύλλογος Εκτάκτου Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΙ Κρήτης

Η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση αναδιάρθρωση για την δημιουργία Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι μνημονιακή δέσμευση που ως κύριο στόχο έχει την συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης(ιδρύματα, τμήματα, εργαζόμενους κ.α.). Επομένως οι όποιες ενοποιήσεις δεν προβλέπεται να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ όσο αφορά την λειτουργία του και κατά συνέπεια την εξασφάλιση της δουλειάς των εκατοντάδων εργαζομένων του, τόσο του μόνιμου προσωπικού πόσο μάλλον όλων εμάς. Ακόμη και σε μία περίπτωση «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ, αν αυτή δεν συνοδευθεί από γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Ιδρύματος, θα είναι κενό γράμμα. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ονομοτοδοσία -άλλωστε έχουμε ζήσει τις συνέπειες της μετονομασίας από «ΤΕΙ» σε «ΑΤΕΙ»- αλλά αν σε οποιαδήποτε εξελίξεις το Ίδρυμα μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του ως Ανώτατο Ίδρυμα, με παροχές υψηλού επιπέδου προς τους φοιτητές του, άρα αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό που να καλύπτει αυτές τις ανάγκες.

 

Την ανησυχία μας επιβεβαίωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, κατά την επίσκεψη του στο Ίδρυμα μας, ο οποίος καταρχάς αποκάλεσε «αναβάθμιση» της αλλαγές που προωθούνται στο παραπάνω πλαίσιο, ενώ δεν είπε κουβέντα για το τι συνέπειες θα υπάρξουν για τους εργαζόμενους του ιδρύματος, από τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις, ούτε φυσικά για τους φοιτητές μας.

 

Με βάση την παρούσα κατάσταση απαιτούμε:

  • Καμία μείωση στο ωρομίσθιο, καμία αλλαγή στα κριτήρια πρόσληψης, στην προκήρυξη για τις θέσεις ωρομισθίων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με όλα τα δικαιώματα του μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού καθώς καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος. Προκήρυξη θέσεων Ειδικού́ Επιστημονικού́ Προσωπικού́ (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού́ Διδακτικού́ Προσωπικού́(Ε. ΔΙ.Π,) και Ειδικού́ Τεχνικού́ Εργαστηριακού Προσωπικού́ (Ε.Τ.Ε.Π.) για την στελέχωση των τμημάτων και των εργαστηρίων, με αυξήσεις στου μισθούς.
  • Εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του σημερινού έκτακτου και μόνιμου προσωπικού σε οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα συμπεριλαμβάνει το ΤΕΙ Κρήτης (ενοποίηση, ομοσπονδοποίηση, απορρόφηση, συγχώνευση, κ.α.) χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας τους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για το ΤΕΙ Κρήτης και συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης, μόνιμου εκπαιδευτικού/διοικητικού/τεχνικού προσωπικού αλλά και η εξασφάλιση στοιχειωδών αναγκών του Ιδρύματος(αναβάθμιση εξοπλισμού, έρευνας, εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναβάθμιση των παροχών του Ιδρύματος όπως σίτιση, στέγαση κ.α.).

 

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του Υπουργό Παιδείας κ. Γραβρόγλου, την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, στο ΤΕΙ Κρήτης ζητήσαμε να τον συναντήσουμε αλλά δυστυχώς ο Υπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να μας αρνηθεί.

 

Loading...
  • europalso   ideascentral