: Υπενθυμίζουμε ότι αυτό που μένει είναι η  ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων – Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει,  αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση του αριθμού των   θα επιφέρει και αλλαγές στο   με καταργήσεις και πιθανές συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και μειώσεις θέσεων σε κεντρικά πανεπιστήμια κάτι που έγινε και πέρυσι, πληροφορίες που είναι σημαντικές για τους μαθητές ώστε να κάνουν τις επιλογές τους μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Άλλωστε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει προαναγγείλει μείωση εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση στα περιφερειακά, πολιτική η οποία έχει επιλεγεί πολλές φορές και κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, πέρσι μειώθηκαν οι θέσεις στο ΕΚΠΑ στο Αριστοτέλειο, στο Γεωπονικό, στο Οικονομικό, στο Δυτικής Αττικής, στο Θεσσαλίας και στα πανεπιστήμια Πάτρας και Μακεδονίας. Αντίθετα αυξήθηκαν οι θέσεις στα πανεπιστήμια, Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Η προσπάθεια να ανακοινωθούν φέτος νωρίτερα τα

Φέτος θα γίνει μια προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ν΄ ανακοινωθούν νωρίτερα δηλαδή στις αρχές Αυγούστου και όχι στο τέλος όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του έχουν πάρει σχετικές οδηγίες ώστε όλες οι ενέργειες να γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς αλλά ακόμη δεν υπάρχουν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι το διάστημα έως την έναρξη των εξετάσεων

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, η περίοδος που ακολουθεί έως τις 3 Ιουνίου είναι «περίοδος των επαναλήψεων». Συνεπώς, καθημερινά πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα για ένα ή δύο μαθήματα. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να αφιερώνουν ένα συνεχόμενο τρίωρο για τον σκοπό αυτό αλλά όχι για όλα τα μαθήματα ταυτόχρονα. Μάλιστα οι καθηγητές επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικό να ακολουθούν οι υποψήφιοι το ωράριο των εξετάσεων, που έρχονται ώστε να συνηθίσουν στους σχετικούς ρυθμούς.

Δηλαδή να τρώνε καλά και σωστά. Να κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν πολύ πρωί, όπως όταν θα δίνουν εξετάσεις ώστε ο οργανισμός τους να συνηθίσει αυτό το ωράριο. Όλοι τονίζουν ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση και η καθημερινή ξεκούραση είναι σημαντικό ν΄ ακολουθούνται πιστά. Το εξαντλητικό διάβασμα τώρα δεν βοηθάει αντίθετα καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποια ώρα την ημέρα αφιερωμένη σε κάποια ευχάριστη βόλτα με φίλους, χωρίς φυσικά ξενύχτια ή άλλες καταχρήσεις, που μπορεί να κουράζουν το σώμα και το μυαλό. Συζητήσεις με άλλους συμμαθητές για θέματα sos είναι τελείως λάθος και χωρίς νόημα καθώς μόνο άγχος προκαλούν και δεν έχουν ισχύουν ποτέ. Οι ψυχολόγοι μάλιστα συνιστούν στα παιδιά να κάνουν αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εξετάσεις αυτές είναι φυσικά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους όχι όμως και το σημαντικότερο. Όλοι θέλουν να πετύχουν το καλύτερο αλλά στη ζωή υπάρχουν και οι αποτυχίες.

Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι πάντα υπάρχουν επιλογές για ένα νέο άνθρωπο ο οποίος έχει όνειρα και φιλοδοξίες και φυσικά η επιτυχία στη ζωή δεν περνά μόνο «μέσα» από τις εξετάσεις αυτές. Οι ίδιες παροτρύνσεις ισχύουν και για τους γονείς αυτή την περίοδο οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν δίπλα στα παιδιά τους με ψυχραιμία και χωρίς να πιέζουν και να αγχώνουν άθελά τους υποψήφιους και να τους «χρεώνουν» με δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες.

Ψυχολογική υποστήριξη υποψηφίων και από δήμους

Αρκετοί δήμοι σε όλοι τη χώρα παρέχουν ψυχολογική στήριξη στους μαθητές της Γ΄Λυκείου οι οποίοι έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Ρεθύμνου Κρήτης . Με την πρόθεση να αποφορτίσουν τους μαθητές , να βοηθήσουν να διαχειριστούν το άγχος που τους κατατρέχει και να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους με ψυχραιμία, πίστη στην προσπάθεια τους και ψυχική ισορροπία, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, προσκαλεί μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου να συμμετάσχουν σε κλειστές ομάδες διαχείρισης άγχους των Πανελληνίων ή/και ατομικές συνεδρίες, οι οποίες θα συντονίζονται από ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς και θα αποτελούνται από 5 άτομα έκαστη. Οι συναντήσεις θα έχουν βιωματικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, στην οδό Γερακάρη 24, στην πάροδο του Κέντρου Νέων, κατά τις απογευματινές ώρες ώστε να εξυπηρετούνται τα παιδιά. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας των Ομάδων θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες. Από πλευράς Κοινωνικής Υπηρεσίας και Κέντρου Κοινότητας, όπως επισημαίνεται, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το όφελος των παιδιών .Λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων και προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των Ομάδων, είναι χρήσιμο να κατατεθούν οι δηλώσεις συμμετοχής στο Κέντρο Κοινότητας όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι ομάδες διαχείρισης άγχους των Πανελληνίων ή/και οι ατομικές συνεδρίες θα ενεργοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ημερομηνία λήξης των Πανελληνίων Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ. Για δηλώσεις συμμετοχή και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορούν οι μαθητές και μαθήτριες να επικοινωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08:00 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, τηλεφωνικώς στο 2831050740 (εσωτ. 18) ή μέσω email: [email protected]