: Την Παρασκευή, 20 Μαΐου,  είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων για τα Λύκεια. Τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, ξεκινούν οι , οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 έως την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Σχολεία: Νωρίτερα θα διεξαχθούν εφέτος οι

Νωρίτερα από πέρσι θα διεξαχθούν εφέτος οι . Για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται στους/στις μαθητές/τριες πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς έχει αρχίσει και στα Γυμνάσια, με την τελευταία ημέρα μαθημάτων να είναι η 30η Μαΐου. Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου.

Τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα κλείσουν αργότερα, στις 15 Ιουνίου.

Ντεμπούτο της ελληνικής PISA στα σχολεία

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, 18 Μαΐου, το «ντεμπούτο» τους κάνουν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, ή αλλιώς «ελληνική PISA», στη Νεοελληνική Γλώσσα και των Μαθηματικά για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ’ τάξης των Γυμνασίων.

Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Αλλαγή στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων

Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.

Εφέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Διατηρείται το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η δυνατότητα κατάθεσης δυο μηχανογραφικών, ένα για τα ΑΕΙ και ένα για τα ΙΕΚ.

Οι μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις Πανελλήνιες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά.

Ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης εξήγησε στην ΕΡΤ όσα αλλάζουν φέτος στον τρόπο υπολογισμού των μορίων.

«Υπάρχουν και καλά νέα. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι το διπλό που θα έκαναν τα παιδιά φέτος, αναστέλλεται και έτσι θα έχουμε ένα μηχανογραφικό όπως πέρυσι, συν το μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι φέτος τα αποτελέσματα θα εκδοθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Αυτό είναι καλό, διότι μειώνει κατά δυόμισι εβδομάδες την αναμονή, η οποία τσακίζει κόκαλα και δεύτερον θα επιτρέψει στους γονείς που θα πρέπει να τρέξουν στην περιφέρεια, να βρουν σπίτι και να μετακομίσουν τα παιδιά, να το κάνουν με την άνεσή τους στη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου. Αυτό δεν θα γίνει με την ψυχή στο στόμα αρχές Σεπτεμβρίου.»

Νέος τρόπος υπολογισμού μορίων

Για τη μεγάλη αλλαγή στις φετινές εξετάσεις, ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε πως φέτος κάθε τμήμα ορίζει συντελεστή βαρύτητας ανά μάθημα, προσθέτοντας:

Πιο αναλυτικά, ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο ς όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Αυτά τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000 για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Oι νέοι συντελεστές βαρύτητας

Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.

Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%.

Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα