«Στα πανεπιστήμια δεν μπορούμε να διδάξουμε»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/03/2018 - 10:50 | Author: Newsroom Ipaidia

«Οι βάρβαρες επιθέσεις εις βάρος πανεπιστημιακών δασκάλων πλήττουν βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και πρέπει όλοι μας να αντιδράσουμε» λέει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Χριστίνα Ζαραφωνίτου, στόχος ενός ακόμη περιστατικού ακραίας βίας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο.

 

Στο γραφείο της Χριστίνας Ζαραφωνίτου εισέβαλαν χθες αναρχικοί που αντιδρούν για τη μεταγωγή του βομβιστή Ντίνου Γιαγτζόγλου, όπου έσπασαν με βαριοπούλες όλα τα έπιπλα και τρομοκράτησαν πανεπιστημιακούς και επισκέπτες στο ίδρυμα.
Πώς μπήκαν μέσα; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ερευνήσει η Επιτροπή για τη βία στα ΑΕΙ που έχει ορίσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και η οποία έως σήμερα έχει συνεδριάσει δυο φορές. Ηταν το μόνο περιστατικό; Οχι. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι κλειστή δύο ημέρες λόγω κατάληψης από αναρχικές ομάδες, αλλά ώς σήμερα το Πρυτανικό Συμβούλιο του ιδρύματος δεν έχει συνεδριάσει για να εξετάσει το ενδεχόμενο να καλέσει την Αστυνομία.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο δε, η ισορροπία φαίνεται ότι έχει χαθεί τελείως, καθώς η Σύγκλητος του ιδρύματος συνεδρίασε (λόγω κατάληψης της Πρυτανείας του) σε αμφιθέατρο του Αρεταίειου νοσοκομείου, αλλά και εκεί μπήκαν ομάδες φοιτητών αριστερών παρατάξεων, διέλυσαν τη συνεδρίαση, έσπρωξαν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις και φώναξαν συνθήματα. Αυτή τη φορά, επειδή διαφωνούσαν με την κατάργηση του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και την αντικατάστασή του από δύο νέα τμήματα. Κάτι που ωστόσο, η Σύγκλητος πρόλαβε χθες να αποφασίσει!

ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. «Οι βάρβαρες επιθέσεις σε πανεπιστήμια μάς εμποδίζουν να ασκήσουμε το λειτούργημά μας» λέει η Χριστίνα Ζαραφωνίτου μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Σκεφτείτε ότι πλέον συνάδελφοι αρνούνται να έρθουν σε συνέδρια εκτός του ιδρύματός τους, γιατί φοβούνται. Φοβόμαστε να μιλήσουμε. Πανεπιστημιακοί φοβούνται να συμμετάσχουν σε επιστημονικές συναντήσεις από ένα ΑΕΙ σε άλλο γιατί φοβούνται»…
Οπως δηλώνει η ίδια, είναι μέρος πλέον της καθημερινότητας των πανεπιστημιακών καθηγητών να ψάχνουν αίθουσες εκτός των ιδρυμάτων τους για να κάνουν τα συνέδρια και τις συναντήσεις τους.
«Αν η Πολιτεία και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είχαν έγκαιρα αντιδράσει απέναντι σ' αυτά τα φαινόμενα, δεν θα είχαν εξελιχθεί στη μορφή που έχουν σήμερα. Και τώρα είμαστε εδώ. Η ακαδημαϊκή κοινότητα χωρίς εξαιρέσεις, αλλά ενωμένη, πρέπει επιτέλους να αντιδράσει. Πρέπει να δείξουμε μηδενική ανοχή, καθώς τείνουν να παγιωθούν ορισμένες "κανονικότητες" που δεν μας αφήνουν να ασκήσουμε το λειτούργημά μας».

ΑΝΟΙΞΑΝ ΜΕ… ΤΡΟΧΟ. Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου διηγείται το περιστατικό της επίθεσης στο γραφείο της και οι λεπτομέρειες πραγματικά σοκάρουν. «Με ενημέρωσε η πρύτανης για την επίθεση στο γραφείο μου» αναφέρει. «Δυο άτομα με κουκούλες και πλήρη κάλυψη στα χέρια και τα πόδια για να μην αφήσουν αποτυπώματα συνέδεσαν με καλώδιο στον απέναντι τοίχο του γραφείου μου έναν ηλεκτρικό τροχό με τον οποίο άρχισαν να κόβουν την πόρτα για να την ανοίξουν. Οι συνάδελφοί μου άκουσαν το ηλεκτρικό μηχάνημα και νόμιζαν ότι γίνονται εργασίες στον χώρο. Τελικά, όταν τα δυο άτομα μπήκαν μέσα και άρχισαν να σπάνε με βαριοπούλες ό,τι έβρισκαν μέσα στο γραφείο μου, κατάλαβαν τι γίνεται, αλλά και εκείνοι τρόμαξαν και φυσικά δεν μπόρεσαν να βγουν από τα γραφεία τους».
Τελικά οι δυο εισβολείς έφυγαν αφού στο μεταξύ ειδοποιήθηκε η πρύτανης του Ιδρύματος Ισμήνη Κριάρη, η οποία κάλεσε αμέσως την Αστυνομία καταγγέλλοντας σε όλους τους τόνους το περιστατικό.
Τη Χριστίνα Ζαραφωνίτου κατηγορούν οι ομάδες των αναρχικών που επιτέθηκαν στο γραφείο της για «αντεγκληματική πολιτική» και αναφέρονται σε μεγάλο επιστημονικό συνέδριο που οργάνωσε για την επιστήμη της με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
«Αυτοί οι νέοι θεωρούν την εγκληματολογία κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι. Δεν πλήττουν εμένα, πλήττουν την επιστήμη μου. Και καθηγητές που εκφράζουν σήμερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ακαδημαϊκή ελευθερία πλήττεται βάναυσα με τέτοιες πρακτικές. Είναι πραγματικά θλιβερό αυτά να γίνονται μέσα σε χώρο πανεπιστημίου».

Loading...


  • europalso   ideascentral