«Ένας χρόνος έχει ήδη συμπληρωθεί από την έναρξη της πανδημίας και οι σπουδαστές των έχουμε ζήσει την άθλια κατάσταση με τις σχολές κλειστές, με τον Γολγοθά της τηλεκπαίδευσης» αναφέρει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ Αττικής σε ανακοίνωση του.

Ένας χρόνος έχει ήδη συμπληρωθεί από την έναρξη της πανδημίας και οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ έχουμε ζήσει την άθλια κατάσταση με τις σχολές κλειστές, με τον Γολγοθά της τηλεκπαίδευσης, την μη πραγματοποίηση εργαστηρίων, έχουμε δει συναδέλφους μας να εγκαταλείπουν τη σχολή λόγω των συνθηκών, τις πρακτικές μας να παγώνουν για μήνες και συνολικά να ζούμε μέσα στην ανασφάλεια για τις σπουδές και το μέλλον μας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και με κλειστές σχολές ψήφισε νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας και μας μετατρέπει σε ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, νόμο που υποβαθμίζει ακόμη το πτυχίο των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει “γυμνό” το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αφού τα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό είναι πολλά, ενώ παράλληλα το έχει μετατρέψει σε σύστημα μιας νόσου. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας της Υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Την ίδια στιγμή μετράμε νεκρούς μέσα από τους εργασιακούς χώρους, εκατοντάδες νοσούντες και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να εντείνει την επίθεση στα δικαιώματά μας δίχως φρένο, ελπίζοντας ότι δεν θα αντιδράσουμε. Εντείνει την καταστολή για να μας τρομοκρατήσει, για να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι. Η ένταση της καταστολής σε βάρος φοιτητών στο ΑΠΘ απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αυτό ακριβώς έρχεται να εξυπηρετήσει και ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα Πανεπιστήμια.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που χιλιάδες από εμάς και τις οικογένειές μας μείναμε άνεργοι, έχουμε δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά μας, βρισκόμαστε σε αναστολή και επιβιώνουμε με τα επιδόματα – ψίχουλα, εργαζόμαστε κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας και εξασφαλίζουμε κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίστασή μας μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στις σπουδές, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους και τους νέους σαν εγκληματίες επειδή θέλουμε να ανοίξουν οι σχολές μας, επειδή διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας στις σχολές και τους χώρους δουλειάς, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας κ.λπ. Δεν θα τους περάσει!

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στα Πανεπιστήμια και στις γειτονιές! Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί!

Υπάρχει ελπίδα!

Με τον συλλογικό και οργανωμένο μας αγώνα στο πλάι τον εργαζομένων τους δίνουμε την απάντησή μας!

Αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει! Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση, το Σύλλογό μας! Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας!

Συμμετέχουμε στο παναττικό συλλαλητήριο που καλούν σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, φοιτητικού σύλλογοι την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους και απαιτούμε:

· Να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα από το εαρινό εξάμηνο!

· Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!

Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).

· Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

· Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των σπουδαστών στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .

· Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σπουδαστών. Προστασία των ανέργων σπουδαστών.

· Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και απαιτούμε:

· Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος υποβάθμισης των σχολών και των πτυχίων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ!

· Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.

· Να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα από το εαρινό εξάμηνο.

Έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινά άγχη για τις σπουδές και το μέλλον μας!

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ