-Τα της Συνόδου της Κρήτης.
-To της Μεγάλης Συνόδου προς τον κόσμο.
-Με Πατριαρχικό συλλείτουργο στο ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Χανιά ολοκληρώνεται η Μεγάλη Σύνοδος. Μετά το Ευαγγέλιο η ανάγνωση της εγκυκλίου της Συνόδου προς τον κόσμο.
Διεκόπη η ζωντανή μετάδοση της τελευταίας συνεδρίας της Μεγάλης Συνόδου. Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του κειμένου για τις Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον.

Οικουμενιστικό παραλήρημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην καταληκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου. Απευθύνθηκε προς τους παρατηρητές εκπροσώπους των άλλων εκκλησιών, εννοώντας τους ετεροδόξους, τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΣΕ και είπε ότι προσεύχεται για την επίτευξη της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες!

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ορθά χαρακτηρίστηκε η Σύνοδος Αγία και Μεγάλη. Άγια ήταν τα πρόσωπα όσων συμμετείχαν. Μεγάλη η σπουδαιότητα της σύγκλησης και τα θέματα της Συνόδου.

– Ρητή καταδίκη της Ουνίας θα περιληφθεί στο κείμενο για τις Σχέσεις με τους ετεροδόξους μετά από πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος και ομόφωνη αποδοχή των Εκκλησιών.
για την ομόφωνα αποδεκτή τροπολογία «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών»:
«Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία».
– Όσοι επικεντρώνουν μόνο στην έκφραση “εκκλησίες” ή “ομολογίες” για τους ετεροδόξους σκοπίμως παραβλέπουν ότι το κείμενο για τις “Σχέσεις της Ορθ. Εκκλησίας…” είναι προβληματικό και σε πολλά άλλα σημεία.

– H δήθεν συμβιβαστική φράση “ετερόδοξες εκκλησίες” που ζητείται να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία της Ελλάδος, έχει απορριφθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Πιέσεις για ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το κείμενο για τις Σχέσεις με τους ετεροδόξους η επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου ενημερώνει ότι σήμερα στις 5 το απόγευμα θα γίνει η καταληκτική συνεδρία της Συνόδου (ανοιχτή) όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.
– Οι Εκκλησίες της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Πολωνίας ζητούν πολλές διορθώσεις του κειμένου για τις σχέσεις με τους ετεροδόξους.
– Η Σερβική Εκκλησία ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η Μεγάλη Σύνοδος αλλά να συνεχίσει τις εργασίες της μέχρι την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων.

– Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις (Παρασκευή απόγευμα) για το κείμενο “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”. Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να μην υπάρχει η λέξη “εκκλησίες” αλλά “ομολογίες”. Άλλες Εκκλησίες ζητούν να παραμείνει η αναφορά σε “εκκλησίες” όπως ήταν στο αρχικό κείμενο.

– Το Σάββατο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου.

– Έντονες διεργασίες και πολλοί διάλογοι επισκόπων κατά την επεξεργασία του κειμένου για τις “Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”.
– Τα τελικά κείμενα της Συνόδου θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.
– Το πρωί της Παρασκευής οι Προκαθήμενοι επεξεργάστηκαν το Μήνυμα της Μεγάλης Συνόδου.
– Πέμπτη 23/6/2016: Ξεκίνησε η επεξεργασία του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ». Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αναλυτική επεξεργασία του κειμένου αυτού.

: Εκφράζομεν την προσδοκίαν ότι Εσείς θα αποτρέψετε την λήψιν αποφάσεων, αι οποίαι θα σκιάσουν την ενότητα των Ορθοδόξων.

– π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Η ομοφωνία ισχύει προφανώς για όσους παρίστανται στη Σύνοδο!

– Το κείμενο για το Γάμο και τα κωλύματα του επεξεργάζονται στη Μεγάλη Σύνοδο (Πέμπτη, 23/6/2016)

– Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και του δευτέρου κειμένου της Μεγάλης Συνόδου περί της Διασποράς.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στην ΕΡΤ: Εγκρίθηκε το πρώτο κείμενο της Μεγάλης Συνόδου (Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ) με ανεπαίσθητες μικρές αλλαγές (Δείτε παρακάτω και το σχετικό βίντεο).

Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, Η αυτοκεφαλία δίνει την ελευθερία σε κάθε τοπική Εκκλησία, αλλά η συνοδικότητα διασφαλίζει την ενότητα και την μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος στον Εθνικό Κήρυκα: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα των οποιωνδήποτε προσωπικών ή άλλων φιλοδοξιών ή σκοπιμοτήτων να θυσιάζει το μέγιστο που είναι η ενότητα και η οικουμενικότητα της Εκκλησίας»
Μητροπολίτης Χριστουπόλεως Μακάριος, Θα υπάρξουν και άλλες Σύνοδοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Προς τους απηύθηνε μήνυμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
– Οι στην εναρκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου

στην έναρξη της Μεγάλης Συνόδου
– Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απαντά στην πρόσκληση των Προκαθημένων στην Κρήτη: “Λόγω της από 13ης Ιουνίου περί της μη συμμετοχής εις την Συνέλευσιν ταύτην (ενν. τη Μεγάλη Σύνοδο) ομοφώνου αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας κωλύομαι ίνα έλθω”.
– “Απορούμεν διά την πρόσκλησιν υμών”, απαντά ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην πρόσκληση των Προκαθημένων να προσέλθει στην Κρήτη.

– Αναβολή της Συνόδου μέχρι την επίλυση του ζητήματος του Κατάρ και την ύπαρξη ομοφωνίας με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ζητά στην Επιστολή του προς τους Προκαθημένους στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης. Η επιστολή έχει ημερομηνία 18/6/2016.

– Στις 5 το απόγευμα, με μία ώρα καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα, θα συνεχισθούν οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου. Στις 4.30 θα προηγηθεί συνάντηση των μελών της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

– Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η αρχή της ομοφωνίας (consensus). Αντί αυτής, είπε, θα ήταν ίσως προτιμότερη η εφαρμογή της αρχής «η ψήφος των πλειόνων κρατείτω».

– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του ενημέρωσε το σώμα της Συνόδου ότι τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ρωσίας απάντησαν στην πρόσκληση των Προκαθημένων που βρίσκονται στην Κρήτη αρνητικά. Τα δύο Πατριαρχεία δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Μεγάλη Σύνοδο.
– Καμία απάντηση δεν έδωσαν μέχρι στιγμής στην πρόσκληση των Προκαθημένων της Κρήτης οι Εκκλησίες Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Οι παρατηρητές των Παπικών
στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Μεγάλης Συνόδου

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ, ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ