08 03 16 unicef

Η ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τη UNICEF και για το θέμα της προσφυγικής κρίσης συζητήθηκε στη συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού.

Συμφωνήθηκε το επόμενο βήμα να είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με βάση το εθνικό σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κοινωνική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που θα μείνουν προσωρινά και την ένταξη σε βάθος χρόνου με τρόπο ισότιμο στην ελληνική πραγματικότητα όσων παιδιών παραμείνουν μόνιμα στη χώρα.

Στη συνάντηση από πλευράς Υπουργείου παραβρέθηκε ο ειδικός σύμβουλος για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Θέμης Δημητρακόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Κουφόπουλος , ενώ την αντιπροσωπεία της UNICEF αποτελούσαν : η κ. Ράνια Μακρή, Προϊσταμένη Συνηγορίας & Ενημέρωσης UNICEF Ελλάδος, η κ. Marta ARIAS, Specialist, Advocacy and Child Rights Education UNICEF Γενεύης και ο κ. Christopher Tidey, CommunicationSpecialist- Media & Emergencies.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσαν :

Η Προϊσταμένη Συνηγορίας & Ενημέρωσης UNICEF Ελλάδος κ. Ράνια Μακρή:

«Οι Έλληνες ως λαός, είμαστε ανοιχτός. Είμαστε φιλόξενοι. Λένε ότι τα σύνορα κλείνουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει να δούμε είναι το πώς θα προβλέψουμε ενδεχόμενες αρνητικές τάσεις και συμπεριφορές του ευρύτερου πληθυσμού. Ο λόγος λοιπόν που είμαστε σήμερα εδώ είναι να χτίσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να δούμε πως μπορούμε, δουλεύοντας πάνω στα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, να ανταποκριθούμε σ αυτή τη δύσκολη πρόκληση.

Ούτως ή άλλως στη χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 36.000 άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι Έλληνες όπως είπα και πριν είναι ένας λαός που έχουνε μάθει να ζούμε με ξένους στη χώρα μας. το θέμα λοιπόν είναι να μπορέσουμε από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πάνω στο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που ενδεχομένως να υπάρξει στο μέλλον».

O Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας στα θέματα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Δικαιωμάτων, Θέμης Δημητρακόπουλος:

«Η πολιτική βούληση του Υπουργείου για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι δεδομένη. Το πρόσφατο μήνυμα του Νίκου Φίλη για το προσφυγικό νομίζω είναι γνωστό σε όλους. Επεκτείνουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την προστασία των παιδιών και αυτό θέλουμε να οδηγήσει σε μία ευρύτερη αντίληψη της κοινωνίας για το πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ανεξαρτήτως φυλής, ανεξαρτήτως χρώματος. Τα παιδιά, είναι παιδιά όλων μας.

Οι ακραίες φωνές και οι ακραίες αυτές ομάδες που στρέφονται κατά των προσφύγων, και ιδιαίτερα κατά των μικρών προσφυγόπουλων θα απομονωθούν και ήδη απομονώνονται από την ελληνική κοινωνία που δείχνει υγιέστατα αντανακλαστικά και συμπαρίσταται με κάθε δυνατό τρόπο, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας , Γιάννης Κουφόπουλος:

«Είναι διατυπωμένη η άποψη του Υπουργείου δια του κ. Φίλη που περιγράφει τη βούληση του να γίνει η εκπαίδευση, κυψέλη εθελοντικής δράσης κι αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στα παιδιά. Στην κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία με τη UNICEF όπως και με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες είναι πάρα πολύ σημαντική και θεμελιώνει μία κατεύθυνση υλοποίησης όλων των δράσεων που έχουν περιγραφεί από τον υπουργό προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα, κυρίως των παιδιών, αλλά και να δοθεί περιθώριο ανάπτυξης εκπαιδευτικών δράσεων για τα παιδιά .

Η ευαισθητοποίηση του ελληνικού σχολείου και της Πολιτείας είναι δεδομένη και μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιεί η UNICEF, τις οποίες διαχέουμε στο ελληνικό σχολείο, προσδοκούμε ότι ο στόχος του Υπουργείου θα γίνει πολύ γρήγορα εφικτός».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ