Παντείου: Γιατί είπαμε «όχι» σε πανεπιστημιακή αστυνομία και έλεγχο εισόδου στα ΑΕΙ. «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αλίμονο αν φοβάται να είναι ανοιχτό στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Toο πνεύμα της ομόφωνης απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων για μη εφαρμογή οριζόντιων μέτρων ασφάλειας στα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με τις προθέσεις της κυβέρνησης, ανέπτυξε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο tvxs.gr η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη.

Καλούμενη να τοποθετηθεί πάνω στους άξονες που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους πρυτάνεις, η πρύτανης του Παντείου απάντησε: «Αυτή την επιχειρηματολογία την ακούμε πάρα πολλά χρόνια και κατέληξε στην κατάργηση του ασύλου. Γιατί αυτό το μέτρο δεν απέδωσε; Συνεχώς υπάρχει μια επίκληση αυτών των γεγονότων για να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία. Υπάρχει μια υπερβολή που δε δικαιολογείται».

Στη συνέχεια η κα, Κουλούρη επανήλθε στο ζήτημα της ευθύνης για περιστατικά όπως αυτό στο ΟΠΑ. «Όπως και για το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έτσι και για κάθε αξιόποινη πράξη υπάρχουν ένοχοι. Η Αστυνομία μπορεί να τους συλλάβει, αυτό είναι το καθήκον της. Δεν απαγόρευσε κανείς στην Αστυνομία να συλλάβει αυτούς που διαπόμπευσαν τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Γιατί δε γίνεται; Ποιός φταίει για τη μη σύλληψη; Όχι το Πανεπιστήμιο» τόνισε η πρύτανης.

«Ο νόμος δίνει όλα τα μέσα για να τιμωρούνται όσοι προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις εντός του Πανεπιστημίου. Δεν είπε κανείς από εμάς να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Βεβαίως θέλουμε να υπάρχει ασφάλεια και να νιώθουν ασφαλείς, να εξασφαλίζεται η ελευθερία του λόγου και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες εμείς υπερασπιζόμαστε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την επάρκεια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σημείωσε: «Η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων είναι ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, ζητούμε την εφαρμογή του και δε χρειάζεται περεταίρω αυστηροποίηση. Τώρα εάν υπάρχουν επιμέρους προβλήματα μπορεί κάθε πανεπιστήμιο να αναζητήσει τροπους και να τα αντιμετωπίσει. Όλα τα πανεπιστήμια έχουμε ήδη φύλαξη, μέσα από εταιρείες. Φύξαξη υπάρχει. Δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει μέσα στα πανεπιστήμια με αυτόν τον τρόπο».

Όπως προκύπτει και από την απόφαση της Συνόδου, η κα. Κουλούρη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα προστασίας συγκεκριμένων ευαίσθητων χώρων:

«Στην ελεγχόμενη είσοδο δεν είμαστε αντίθετοι. Σε εργαστήρια που υπάρχει ακριβός εξοπλισμός, κτίρια διοίκησης, εκεί πράγματι πρέπει να ελέγχεται η είσοδος γιατί είναι δημόσια περιουσία κι εμείς θέλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία. Αυτά τα κτίρια και οι χώροι ανήκουν σε όλους. Σε περίπτωση φθορών, το κόστος είναι τεράστιο κι εμείς δεν έχουμε χρηματοδότηση που μας επιτρέπει να αναπληρώνουμε απώλειες».

Ερωτώμενη ωστόσο για τους υπόλοιπους χώρους των πανεπιστημίων, η κα. Κουλούρη ήταν κάθετη: «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, αλίμονο αν φοβάται να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Είναι μέρος της άλλωστε. Σε πολλά μαθήματα προσέρχονται 200 ή και 300 άτομα, θα περνούν όλοι αυτοί με κάρτα εισόδου για να μπουν να κάνουν μάθημα;

Πρέπει να είμαστε και λίγο πρακτικοί. Ναι, να δούμε κατά περίπτωση, κατά πανεπιστήμιο, κατά κτίριο τί πρέπει να γίνει. Αλλά οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να επιβληθούν. Πρώτον γιατί κάθε πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό και δεύτερον γιατί το κάθε πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να αποφασίσει με ποιούς τρόπους θα προστατευθεί».

Τέλος η πρύτανης του Παντείου στάθηκε ιδιαίτερα στην ευαίσθητη θέση που έχουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στη σημερινή δύσκολη για τους νέους συγκυρία: «Η χθεσινή απόφαση (σ.σ της Τρίτης) δείχνει μεγάλη υπευθυνότητα γιατί εμείς έχουμε την ευθύνη όχι μόνο για εμάς τους καθηγητές αλλά κυρίως για τις νέες γενιές οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Είναι τα θύματα της κρίσης κι εμείς θα πρέπει να τους συμπεριφερθούμε ως παιδαγωγοί».