με : Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα υπουργική απόφαση. Προχωρούν τα βήματα προς το άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων καθώς και το μετά τα Λύκεια καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει την απελευθέρωση κι άλλων τομέων.

Με σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης (αυξημένου κινδύνου και πολύ αυξημένου κινδύνου).

«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά σκοπός ήταν νααποφευχθεί το μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, δεδομένων των επιδημιολογικών δεδομένων. Έτσι από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Παραλλημα ξεκινούν και πάλι τα δια ζώσης τμήματα που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι και οι εξετάσεις γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στις ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης όπως Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα είναι όπως στα σχολεία δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας και επίδειξη σχολικής κάρτας self test από το
Σεχτικά με το τα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Στις 17/5 ανοίγουν οι , ενώ από τις 14/5 ανοίγει σταδιακά ο πολιτισμός, με τη λειτουργία των μουσείων αρχικά και στη συνέχεια των θερινών σινεμά και των θεαμάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε και την επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την προσεχή Δευτέρα (17/5).

Ωστόσο υπάρχει επισήμανση από τους ειδικούς η οποία αναφέρει ότι όλες οι δραστηριότητες θα επανέλθουν συνοδευόμενες από μέτρα προστασίας. Την ίδια ώρα από τις 17 Μαΐου ξεκινούν οι προπονήσεις πρωταθλημάτων/ εφήβων/παίδων ενώ οι αθλητικές ακαδημίες θα επαναλειτουργήσουν από 17/5.

Επίσης από 10/5 οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κολυμβητήρια χωρίς την υποχρεωτικότητα του τεστ ενώ στο σχέδιο που καταρτίζεται για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων εντός Μαΐου τις επόμενες βδομάδες προτεραιότητα φαίνεται πως θα έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί για να μπορούν να μπουν σε κλειστό χώρο χωρίς περιορισμούς.

Δείτε αναλυτικά το