Ποιες σχολές βγάζουν μυαλά: Δείτε τον χάρτη των αριστούχων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/05/2014 - 21:46 | Author: Newsroom Ipaidia

Τα μέτρια πτυχία δεν αρκούν όπως ίσχυε κάποτε για τις Μεταπτυχιακές σπουδές για αυτό και οι φοιτητές εντείνουν την προσπάθειά τους στο διάβασμα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με μία δεκαετία πριν, τα πτυχία με άριστα (βαθμό πάνω από 8,5), έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Όμως, οι όροι του ανταγωνισμού δεν είναι ίδιοι για όλα τα πανεπιστήμια και σχολές, αν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετά ιδρύματα παρέμειναν σχεδόν τρεις μήνες κλειστά φέτος και πολλοί φοιτητές τρέχουν για να προλάβουν όπως και όπως τις εξεταστικές.

Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της χώρας, σταθερά το ποσοστό των αρίστων κινείται στο 7% ετησίως.

Βέβαια, το ποσοστό αριστούχων, όπως γράφει η Καθημερινή δεν οφείλεται μόνο στην ποιότητα και στην προσπάθεια των φοιτητών. Αρκεί να σκεφτούμε πως κάποιοι καθηγητές "μοιράζουν" ευκολότερα υψηλούς βαθμούς και κάποιοι άλλοι είναι πολύ φειδωλοί στα "άριστα".

Από την άλλη, βέβαια, σημαντικοί παράγοντες για την αριστεία είναι και ο βαθμός δυσκολίας του αντικειμένου της σχολής και ο αριθμός μαθημάτων

Ειδικότερα, τα ποσοστά των αρίστων πτυχιούχων στις 33 σχολές του ΕΚΠΑ αποκαλύπτουν μυστικά και παράδοξα για την αριστεία, όπως αποτυπώνεται στατιστικά στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση:

alt

Το νέο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών πέτυχε το… απόλυτο με τον πρώτο του απόφοιτο το 2013! Πέρυσι από το Τμήμα αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής και με άριστα. Άρα, για το Τμήμα 100% των αποφοίτων του είναι άριστοι! Κατά τις πληροφορίες της "Κ", πρόκειται για έναν πολύ καλό φοιτητή ο οποίος έκανε τη διπλωματική του στα ρωσικά. Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πανεπιστημιακές πηγές, το 2013 υπήρχαν και άλλοι 14 φοιτητές κοντά στην αποφοίτηση, "όμως για διαφόρους λόγους δεν πήραν πτυχίο".

– Μεταξύ των 10 Τμημάτων με τα υψηλότερα ποσοστά αριστείας, ισχυρή παρουσία έχουν οι ξενόγλωσσες φιλολογίες (Ιταλικών, Ισπανικών, Γερμανικών και Τουρκικών). Αυτό αποδίδεται σε στατιστικούς λόγους βάσει του μικρού συνολικού αριθμού φοιτητών – αποφοίτων. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Ιταλικών Σπουδών αρίστευσαν 8 επί 34 πτυχιούχων. Αντίθετα, στα πολυπληθή τμήματα μειώνονται στατιστικά οι πιθανότητες αριστείας.

– Για τον λόγο αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ιατρική Σχολή βρίσκεται στην όγδοη θέση, με ποσοστό αρίστων 12,24%. Το 2013 αποφοίτησαν 286 φοιτητές της, εκ των οποίων οι 35 με άριστα. Πρόκειται, βέβαια, για τη σχολή στην οποία για να εισαχθείς απαιτούνται πάνω από 19.000 μονάδες και κάθε χρόνο "διεκδικεί" τον "πρώτο των πρώτων" επιτυχόντα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

– Στον αντίποδα, αρνητική εικόνα καταγράφει το Γεωλογικό Τμήμα, με κανέναν αριστούχο από τους 97 πτυχιούχους του το 2013.

Στην πρώτη δεκάδα με τα χαμηλότερα ποσοστά αρίστων βρίσκονται, επίσης, το Μαθηματικό (1,94%) και το Χημικό (2,35%), ενώ στη "μέση" του πίνακα, αλλά κάτω του μέσου όρου, βρίσκονται το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (4,4%) και το Φυσικό (3,52%) – όλα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Κάτι που κατατείνει στο ότι "στη σχολή οι καθηγητές είναι αυστηροί στις βαθμολογίες. Η σχολή έχει αυτήν την κουλτούρα, είναι θέμα μικροκλίματος", ανέφερε χαρακτηριστικά στην "Κ" ο πρώην αντιπρύτανης και καθηγητής της σχολής κ. Θωμάς Σφηκόπουλος.

Loading...


  • europalso   ideascentral