: Νέες ημερομηνίες έδωσε το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτών – Ενημερωθείτε στο iPaidia.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις  

Ασημίνα Ρούσσου, Ελπίδα Οικονομίδη-

Δείτε αποκλειστικά στο iPaidia.gr παραδείγματα τμημάτων ανά και πώς θα διαμορφωθεί η τους σύμφωνα με τις περσινές επιδόσεις και τη Βάση Εισαγωγής 2020. Κάποια από αυτά βρίσκονται κάτω από όριο, κι άλλα το ξεπερνούν ελάχιστα.

Στους παρακάτω υπολογισμούς θεωρείται δεδομένο ότι τα παρακάτω τμήματα έχουν επιλέξει τον χαμηλότερο συντελεστή 0,8, με την , σύμφωνα με τις περσινές βαθμολογίες να διαμορφώνεται ως εξής:

Τμήμα Επιστημονικό πεδίο Βάση Εισαγωγής 2020 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωάννινα 1ο 9.525 8,89
Γερμανική Φιλολογία (ΕΚΠΑ) 1ο 6.775 8,89
Φιλολογίας (Κρήτη) 1ο 8.525 8,89
Μαθηματικό Λαμίας 2ο 7.200 9,12
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο) 2ο 7.425 9,12
Νοσηλευτική (Τρίπολη) 3ο 8.600 9,3
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα) 3ο 8.375 9,3
Τουρισμού (Κέρκυρα) 4ο 7.160 7,86
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Καλαμάτα) 4ο 7.875 7,86
Προσχολικής Αγωγής (Ρόδος) 1ο, 2ο, 3ο, 4ο 9.250 7,86

 

Οι «καραμπόλες» του φετινού συστήματος

-Η Γερμανική Φιλολογία παρά το γεγονός ότι με βάση τα περσινά δεδομένα δεν «περνάει» τα φετινά όρια, το 2019, η βάση της ήταν στα 10.403, αρκετά πάνω από την εκτιμώμενη .

-Τμήματα με επαγγελματικές προοπτικές, όπως το Τουρισμού και το Επιστήμης Τροφίμων, ενώ στα κεντρικά έχουν υψηλές βάσεις, στην επαρχία «καταποντίζονται». Θα έχουν ενδιαφέρον φέτος τα αντανακλαστικά των υποψηφίων στις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό, οι οποίοι γνωρίζουν ότι έχουν περιορισμούς στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

που προέρχονται από ΤΕΙ, δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων τους σε συνδυασμό με την πληθώρα των τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Λογιστικής στη Καλαμάτα. Πρόκειται για τμήματα που φέτος θα «δοκιμαστούν» από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

-Τα τμήματα από την Κοινή Ομάδα, με εισαγωγή από τα τέσσερα πεδία, όπως τα , δίνουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, αφού η εισαγωγή γίνεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο. Ο υποψήφιος του 3ου επιστημονικού πεδίου κανονικά δεν «πιάνει» την ΕΒΕ του πεδίου του για το Παιδαγωγικό στη Ρόδο, όμως θα εισαχθεί, καθώς η ΕΒΕ του θα προκύψει από τον χαμηλότερο μέσο όρο, στη συγκεκριμένη περίπτωση από το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Πότε ανακοινώνεται ο αριθμός των εισακτέων

H ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2021 μετατίθεται έως και τις 15 Μαΐου, όπως ακριβώς είχε γίνει και πέρσι, που σημειώθηκε καθυστέρηση κατά την ανακοίνωσή τους.

Οι της Γ’ Λυκείου, που μόλις πριν μία εβδομάδα επέστρεψαν στα , με στόχο να καλύψουν δια ζώσης κενά και ελλείψεις από την πολύμηνη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, ελάχιστα γνωρίζουν ακόμα για τους παράγοντες  που θα καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια.

Μετατίθεται για μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Μαΐου η προθεσμία εντός της οποίας το θα αποφασίσει τον αριθμό .

Στην περίπτωση που προκύψουν αλλαγές στον αριθμό, αυτές θα επηρεάσουν κυρίως της υψηλόβαθμες και μεσαίας βαθμολογίας και τμήματα και ιδίως όσους διεκδικούν μία θέση σε αυτές.

Εν αναμονή βρίσκονται οι υποψήφιοι και για την ανακοίνωση των αποφάσεων των για τον ορισμό συντελεστή που θα συμβάλει στην διαμόρφωση της .

Χαμηλόβαθμες σχολές και τμήματα αναμένεται να επιλέξουν τον χαμηλότερο συντελεστή (0,8), ώστε να αποκλείσουν όσο το δυνατόν λιγότερους υποψηφίους, υπό τον φόβο άλλωστε ότι μπορεί να βρεθούν ακόμα και χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο αριθμό, που δεν θα κάνει βιώσιμη την παρουσία τους στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι συντελεστές μόνο για τις .

Φέτος, μία ακόμη αλλαγή είναι η προσθήκη ενός ακόμα μηχανογραφικού στις επιλογές των υποψηφίων, Το παράλληλο μηχανογραφικό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και θα προσφέρει μια δίοδο προς τα δημόσια ΙΕΚ.

Από τον Σεπτέμβρη στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας είναι και η ίδρυση πειραματικών καθώς και ο εμπλουτισμός των ειδικοτήτων.

Μέχρι τις 30 Μαΐου θα έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων ανά ΙΕΚ, με την επιλογή από τους υποψηφίους να γίνεται μετά τη συμπλήρωση του .

Με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας να περιλαμβάνει την διεξαγωγή των Πανελληνίων στα μέσα Ιουνίου (σ.σ. πολύ πιθανόν στις 14 του μηνός), οι βαθμοί αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασία συμπλήρωσης του δελτίου.