IPAIDEIA.GR

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Αθήνα, 30/05/13

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΤΕΙ

ΜΑΡΝΗ 10 – 104 33 ΑΘΗΝΑ Αριθ. Πρωτ: 25

Προς:

Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ

Υπόψιν:
Προέδρου κ
oΚ. Ασκούνη

Κοιν:
Δημάρχους – Συνέδρους

ΤΗΛ: 210-8239503
FAX: 210-8239573

e-mail:

Ιστοσελίδα:

Η συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση των Παιδικών Σταθμών, είχε στόχο την επιχειρούμενη κατάργηση του Δημόσιου και Παιδαγωγικού τους χαρακτήρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κυρίες & κύριοι δήμαρχοι , επίσημοι προσκεκλημένοι του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Δεχθείτε τον εγκάρδιο χαιρετισμό, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ (ΠΑΣΥΒΝ) που αποτελεί το επιστημονικό και επαγγελματικό όργανο των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της χώρας.

Αναμφίβολα μια από τις πιο βαρυσήμαντες και πλέον ευαίσθητες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί η αγωγή, η εκπαίδευση και η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Η αρμοδιότητα αυτή παρέχεται μέσω των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι φιλοξενούν πάνω από 150.000 παιδιά και ανακουφίζουν ισάριθμες οικογένειες που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι παιδικοί σταθμοί, που αποτελούν ένα από τα πλέον ζωτικά πεδία της παιδαγωγικής εκπαιδευτικής διαδικασίας , ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια , απαξιώνονται συστηματικά .

Τα παιδιά , το μέλλον της χώρας μας , χτίζουν τα θεμέλια της γνώσης και της κοινωνικοποίησής τους στοιβαγμένα σε υπεράριθμα τμήματα σε ακατάλληλες κτιριακές υποδομές , από σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένους παιδαγωγούς , οι οποίοι λόγω του εξαντλητικού 8ώρου εργασίας ημερησίως , ωράριο πέρα από τα διεθνώς επιστημονικά προβλεπόμενα όρια , αδυνατούν να επιτελέσουν το σημαντικό παιδαγωγικό τους έργο – που ματαιώνεται- λόγω συνθηκών .

Τα τελευταία χρόνια, η περαιτέρω μείωση κατά 60% των ήδη ανεπαρκών επιχορηγήσεων των παιδικών σταθμών , η συρρίκνωση των οργανικών τους μονάδων κατά35%, η συγχώνευσή τους, μετά τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με δομές κοινωνικής πρόνοιας , αλλοιώνουν το παιδαγωγικό τους ρόλο και τους μετατρέπουν με μαθηματική ακρίβεια από χώρους αγωγής , εκπαίδευσης και φροντίδας σε χώρους φύλαξης παιδιών.

Η συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση του θεσμού είχε ως στόχο την επιχειρούμενη κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών .

Με αφορμή δημοσιεύματα για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμων μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δομές των παιδικών σταθμών , εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεση των επαγγελματιών παιδαγωγών της χώρας μας και δηλώνουμε ότι, θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την ανάπτυξη ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού κινήματος παιδαγωγών, γονέων, αιρετών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και το δημόσιο και παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών.

Ζητάμε τη λήψη απόφασης από το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ προκειμένου :

Α) ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Β) ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Γ) ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΤΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ (ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ) ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Δ) ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Ε) ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ Π.Δ. 588/88 ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΤ) ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

Ζ) ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΡΩΝ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ , κύριε Πρόεδρε της κοινωνικής πολιτικής , κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι , θεωρώντας δεδομένη την θέληση και το ενδιαφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την απρόσκοπτη και Δημόσια λειτουργία του θεσμού της προσχολικής αγωγής στη χώρας μας μέσω των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

Στη μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, ας ενώσουμε τις προσπάθειες και τις δυνάμεις μας, να σώσουμε τα παιδιά

Γιατί >

Διατελούμε με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

Ευαγγελία Καλαϊτζή

Η Γραμματέας

Προβατά Βασιλική